Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νόμιμες οι αλλαγές παράκαμψης της συμφωνίας Λονδίνου - ΕΕ για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, δηλώνει Βρετανός υπουργός

Νόμιμες οι αλλαγές παράκαμψης της συμφωνίας Λονδίνου - ΕΕ για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, δηλώνει Βρετανός υπουργός
Εμείς ως κυβέρνηση θα περιγράψουμε τη νομική μας θέση και θα είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το γιατί αυτό είναι νόμιμο, δήλωσε ο Lewis, υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία
Σχετικά Άρθρα

Η νομοθεσία που θα επέτρεπε στη βρετανική κυβέρνηση να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας Λονδίνου - Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit είναι "νόμιμη", δήλωσε σήμερα 12/6, ο υπουργός Brandon Lewis.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση της νομοθεσίας τη Δευτέρα, δήλωσε ο Lewis σε συνέντευξή του στο Sky News.
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αλλαγές της τελευταίας στιγμής από ανώτερους υπουργούς, οι ανησυχίες ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και οι διαβουλεύσεις με βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit προκάλεσαν καθυστέρηση.

"Εμείς ως κυβέρνηση θα περιγράψουμε τη νομική μας θέση και θα είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το γιατί αυτό είναι νόμιμο", δήλωσε ο Lewis, υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία.
"Ο κόσμος θα δει ότι αυτό που υποσχόμαστε επιλύει τα βασικά ζητήματα του πρωτοκόλλου που δεν λειτουργούν".
Η κυβέρνηση του Boris Johnson πιέζει εδώ και καιρό για αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια συμφωνία που διατηρεί την περιοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ δημιουργεί τελωνειακά σύνορα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τις διακοπές του Κοινοβουλίου στα τέλη Ιουλίου.
Ο Johnson δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αφού επέζησε οριακά από μια ψηφοφορία δυσπιστίας εντός του κόμματός του.
Εξακολουθεί να ταλανίζεται από το σκάνδαλο partygate, ενώ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει παραβιάσει τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνουν μονομερείς αλλαγές στο πρωτόκολλο θα προκαλέσει την οργή της ΕΕ, η οποία πιθανότατα θα αντιδράσει ξεπαγώνοντας διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει εμπορικές ή οικονομικές κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σχέδιο αλλαγής του πρωτοκόλλου έχει προκαλέσει την οργή των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και υψηλόβαθμων πολιτικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney δήλωσε ότι η Βρετανίδα ομόλογός του, Liz Truss, δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια να επιδιώξει συμβιβασμούς στη διαμάχη, λέγοντας στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent ότι φαίνεται να διεκδικεί τη θέση του Johnson.
Ο Coveney δήλωσε ακόμη στην εφημερίδα ότι η διαφωνία για το πρωτόκολλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται "εντός του Συντηρητικού Κόμματος για τη δημιουργία υποστήριξης για πιθανή ηγεσία", διότι η Ιρλανδία "είναι η παράπλευρη απώλεια αυτού του πολιτικού παιχνιδιού".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης