Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηandelsblatt: Πληθωρισμός και οικονομίες εκτός ορίων θα πιέσουν περαιτέρω τις αγορές - Προετοιμασμένοι για υψηλές πιέσεις οι επενδυτές

Ηandelsblatt: Πληθωρισμός και οικονομίες εκτός ορίων θα πιέσουν περαιτέρω τις αγορές - Προετοιμασμένοι για υψηλές πιέσεις οι επενδυτές
Σε μια επιγραμματική ανασκόπηση, η εφημερίδα ξεχωρίζει τις κινήσεις που σημάδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα:
Σχετικά Άρθρα

Με τον πληθωρισμό εκτός... φρένων να καλπάζει σε προβληματικες οικονομίες, οι επενδυτές αναμένουν συνεχείς υψηλές πιέσεις στα χρηματιστήρια, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τις κεφαλαιαγορές πιο σφιχτά από ποτέ, όπως παρατηρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Σε μια επιγραμματικη ανασκόπηση, η εφημερίδα ξεχωρίζει τις κινήσεις που σημάδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα: 

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκάλεσε σημαντικές απώλειες στις μετοχές και τα ομόλογα από την Πέμπτη, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από έντεκα χρόνια λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού αφήνοντας βέβαιη σχεδόν την προοπτική μιας ακόμη αύξησης τον Σεπτέμβριο.
- Την Παρασκευή, μια απροσδόκητα απότομη άνοδος των τιμών στις ΗΠΑ τροφοδότησε τους φόβους ότι μια ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταπνίξει την οικονομία.
Ως εκ τούτου, οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς αναμένουν έντονη κινητικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές τη νέα εβδομάδα.

Οι πιέσεις

"Οι χρηματιστηριακές αγορές στενάζουν κάτω από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς και κάτω από τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τη φθίνουσα οικονομική εμπιστοσύνη", συνοψίζει ο Ulrich Kater, επικεφαλής οικονομολόγος της θυγατρικής του ταμιευτηρίου Dekabτις αγορές ομολόγων, η έντονη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό άσκησε πίεση στις τιμές και "ανέβασε δραματικά τις αποδόσεις".
Και, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, αυτό θα παραμείνει έτσι προς το παρόν.
"Η αύξηση των επιτοκίων ασκεί πίεση σε όλες τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Η πίεση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου περιοριστεί ο πληθωρισμός και βελτιωθούν οι προοπτικές για μια πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη", αναμένει ο Christian Kahler, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της DZ Bank: "Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι τότε".

Αναπόφευκτη η απώλεια χρημάτων

Είναι δύσκολο να μην χάσεις χρήματα σε αυτό το περιβάλλον, είναι η νηφάλια ανάλυσή του.
Ο Eric Winograd, οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου κεφαλαίων Alliance Bernstein, συμφωνεί: "Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο ύφεσης, καθώς είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν αποτελεσματικά την πολιτική τους χωρίς να το παρακάνουν", λέει.
Ωστόσο, οι σταδιακές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και το χαμηλό αρχικό επίπεδο των επιτοκίων τον παρηγορούν, εξηγεί ο εμπειρογνώμονας.
Ο ίδιος δεν υποθέτει τα χειρότερα από οικονομικής άποψης: "Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί χωρίς να σταματήσει".

Η πορεία των δεικτών

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, και εν αναμονή της απόφασης της Fed των ΗΠΑ για τα επιτόκια από Τετάρτη, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και οι τιμές των ομολόγων δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις την περασμένη εβδομάδα:
Ο αμερικανικός βασικός δείκτης Dow Jones έκλεισε 2,7% χαμηλότερα στις 31.392 μονάδες την Παρασκευή.
Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq υποχώρησε κατά 3,5% στις 11.340 μονάδες.
Ο ευρείας βάσης S&P 500 έχασε 2,9% στις 3900 μονάδες.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο 8,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόνο κατά 8,3%.
Ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 3,1%, κλείνοντας πάνω από 400 μονάδες χαμηλότερα στις 13.762 μονάδες.
Ο κορυφαίος δείκτης της ευρωζώνης Euro Stoxx 50 έχασε επίσης πάνω από τρία τοις εκατό στις 3599 μονάδες.
a1_4.jpg
a3_2.jpg
Συνολικά, οι δείκτες έχασαν περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές κατέγραψαν επίσης περαιτέρω απώλειες τιμών στις αγορές ομολόγων.
Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις συνέχισαν να ανεβαίνουν.
Η απόδοση του σημαντικότερου κρατικού ομολόγου στον κόσμο, του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, ήταν στο 3,047% πριν από την έκδοση και στη συνέχεια ανήλθε στο 3,146%.
Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς Bund έφτασε επίσης σε νέο υψηλό οκταετίας, στο 1,501%.
a4_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης