Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρά» Biden κατά των πετρελαϊκών κολοσσών για τα υπερκέρδη - «Δεν είναι αποδεκτά»

«Πυρά» Biden κατά των πετρελαϊκών κολοσσών για τα υπερκέρδη - «Δεν είναι αποδεκτά»
Exxon Mobil και Chevron στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου
Τα βέλη του κατά των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών έστρεψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, τις οποίες κάλεσε να παράγουν περισσότερo για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βάρους των υψηλών τιμών που μετακυλίεται στους καταναλωτές.
«Σε περίοδο πολέμου – τα ιστορικά υψηλά περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων που μετακυλίονται απευθείας σε αμερικανικές οικογένειες δεν είναι αποδεκτά», διαμύνησε ο πρόεδρος σε επιστολή του προς τις εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil και Chevron.
Η επιστολή απευθύνεται επίσης στις BP, Shell και τα διυλιστήρια Marathon Petroleum, Valero Energy, Phillips 66.
«Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αυξήσουν την προσφορά», τόνισε.
Η παρέμβαση Biden έρχεται καθώς το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος ενισχύει τις πληθωριστικές ανησυχίες, σχολιάζει το CNBC.
Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 5 δολάρια το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά σε επίπεδα ρεκόρ. 
Ο εθνικός μέσος όρος είναι τώρα στα 5,014 δολάρια, δηλαδή αυξημένος κατά 54 σεντς σε μηνιαία βάση και 1,94 δολάρια σε ετήσια.

Έτοιμη να λάβει μέτρα η αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος Biden ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα εύλογα και κατάλληλα εργαλεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και τις αρχές έκτακτης ανάγκης για να αυξήσει την ικανότητα και την παραγωγή των διυλιστηρίων βραχυπρόθεσμα».
Η δυνατότητα διύλισης έχει μειωθεί από τότε που ξέσπασε η πανδημία της covid -19, γεγονός που αποτελεί παράγοντα για την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων.
Η ζήτηση επέστρεψε καθώς οι οικονομίες επανεκκινούν και οι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά, αλλά η προσφορά παραμένει περιορισμένη.
Η απώλεια ρωσικών διυλισμένων προϊόντων έχει επιδεινώσει την ανισορροπία, με την Ευρώπη να αναζητά πλέον καύσιμα αλλού και να στρέφεται στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης