Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρίσκει τη λύση στη δύσκολη εξίσωση της στήριξης της οικονομίας η ΕΚΤ - Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο

Βρίσκει τη λύση στη δύσκολη εξίσωση της στήριξης της οικονομίας η ΕΚΤ - Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο
Οι εργασίες για το νέο εργαλείο θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για τη συνεδρίαση πολιτικής τους στις 20-21 Ιουλίου
Τη δύσκολη εξίσωση της νομισματικής σύσφιξης, ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων καλείται να λύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε εκτάκτως στις 15 Ιουνίου 2022, αλλά δεν προχώρησε σε πολλές λεπτομέρειες του σχεδιασμού της παρά μόνο ότι επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Bloomberg, η αγορά ομολόγων στο πλαίσιο οποιουδήποτε νέου εργαλείου κατά της κρίσης από την ΕΚΤ θα συνεπαγόταν πιθανώς την πώληση άλλων τίτλων, ώστε οι αγορές να μην διαταράξουν τις προσπάθειες περιορισμού του πληθωρισμού.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι αποφασισμένοι να εξουδετερώσουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στις αγορές χρέους, ώστε να μην επιδεινώσουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Με άλλα λόγια, η αγορά τίτλων θα συνοδεύεται με την πώληση άλλων τίτλων.

Έως την επόμενη συνεδρίαση οι ανακοινώσεις

Οι αξιωματούχοι θέλουν οι εργασίες για το νέο μέσο να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για τη συνεδρίαση πολιτικής τους στις 20-21 Ιουλίου, όταν τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 15 μονάδες βάσης.
Σίγουρα όμως θα υπάρχουν προϋποθέσεις για τις χώρες που θα επωφελούνται ώστε να μην παραβιαστεί ο κανόνας η ΕΚΤ να μη χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις.

Επανεπενδύσεις τίτλων

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει πιο ευέλικτα τις επανεπενδύσεις ληξιπρόθεσμου χρέους από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της εποχής της πανδημίας, γνωστό ως PEPP.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι περίπου 17 δισ. ευρώ ομολόγων λήγουν κάθε μήνα - 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων βρίσκονται σε χώρες του πυρήνα.
Η ανακατεύθυνση αυτών των χρημάτων σε αγορές που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημιουργεί μια άμυνα που μπορεί να μειώσει τις αναταράξεις στις αγορές προς το παρόν.
Η ευελιξία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εμπροσθοβαρείς επανεπενδύσεις - που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει νέα ομόλογα πριν ωριμάσουν οι παλαιότεροι τίτλοι, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης