Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραηλινός καθηγητής: Νέα παραλλαγή του COVID-19 είναι απίθανο να εμφανιστεί

Ισραηλινός καθηγητής: Νέα παραλλαγή του COVID-19 είναι απίθανο να εμφανιστεί
Οι τελευταίες υποπαραλλαγές του Omicron που εμφανίστηκαν έχουν την δυνατότητα να μολύνουν ακόμη και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή και μολυνθεί στο παρελθόν και προκαλούν κυρίως ήπια συμπτώματα.
Η αρχική παραλλαγή Omicron του COVID-19 έχει σχεδόν εξαφανιστεί στο Ισραήλ, με την υποπαραλλαγή της που ονομάζεται BA.2 να ξεπερνιέται από το BA.4 και τώρα από το BA5, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν τους μισούς από αυτούς που έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή Shmuel Benenson, επικεφαλής της Μονάδας Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek της Ιερουσαλήμ (SZMC).
Όπως το BA.4, το BA.5 εντοπίστηκε επίσης για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αφού βρέθηκε σε δείγμα που συλλέχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 στο KwaZulu-Natal.
Τα BA.4 και BA.5 μοιράζονται πολλές από τις ίδιες μεταλλάξεις με την αρχική παραλλαγή Omicron, αλλά έχουν περισσότερα κοινά με την παραλλαγή BA.2.
Διαθέτουν επίσης μια σειρά από πρόσθετες μεταλλάξεις, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά τους.
Οι δύο υποπαραλλαγές συναντιούνται συχνά μαζί επειδή οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεΐνης ακίδας είναι πανομοιότυπες.
Η πρωτεΐνη ακίδας είναι σημαντική γιατί αυτό χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και επομένως καθορίζει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός.
Είναι επίσης το μέρος του ιού που χρησιμοποιείται στα περισσότερα εμβόλια COVID-19.
Οι ειδικοί λένε ότι οι επιζώντες από προηγούμενα στελέχη Omicron μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από το BA.5 , αλλά είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως .

Τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την Omicron

Ενώ ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στη ζωή μας πριν από δυόμισι χρόνια ήταν πολύ απρόβλεπτος, είναι απίθανο να εμφανιστεί μια εντελώς νέα παραλλαγή που σκοτώνει μεγάλους αριθμούς και έναντι της οποίας δεν υπάρχει προστασία εμβολίου, είπε ο Benenson στο The Jerusalem Post .
«Τα εμβόλια Pfizer, Moderna και άλλα εμβόλια που χορηγήθηκαν στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο προστάτευσαν καλά από τη μόλυνση με τις πρώτες παραλλαγές, αλλά όχι από την παραλλαγή Omicron».

Η Moderna αναπτύξει ένα εμβόλιο ειδικά κατά του Omicron

Η Moderna φέρεται να έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο ειδικά κατά του Omicron, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και επομένως δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά.
Αλλά ευτυχώς, είπε ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος μετακόμισε τον περασμένο Νοέμβριο στο SZMC μετά από 16 χρόνια στο Hadassah-University Medical Center και πριν από αυτό πέρασε οκτώ χρόνια στο SZMC, η μόλυνση προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους εάν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν μολυνθεί από τον COVID-19 στο παρελθόν.
«Πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του», σημείωσε ο Benenson, «αλλά οποιοσδήποτε είναι ηλικιωμένος, έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχει από χρόνιες ασθένειες που δεν εμβολιάστηκε ποτέ ή εμβολιάστηκε στην αρχή μόνο και δεν είχε μολυνθεί πριν, πρέπει να εμβολιαστεί τώρα».
Ευτυχώς, το SZMC δεν έχει ασθενείς που αρρώστησαν πολύ λόγω Β5.
Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι βαριά άρρωστοι με χρόνιες παθήσεις που εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί.
Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα χάπια που δίνονται σε άτομα που κινδυνεύουν και έχουν μολυνθεί για να μην αρρωστήσουν σοβαρά, είπε.

Στο Ισραήλ δεν γνωρίζουν τον αριθμό των μολύνσεων

Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το πόσοι Ισραηλινοί έχουν μολυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς λίγοι άνθρωποι πηγαίνουν για εξετάσεις, οπότε το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακριβή στοιχεία.
Τα άτομα που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ αντιγόνου και, εάν είναι θετικά, να μείνουν στο σπίτι και να προσπαθήσουν να μην μολύνουν άλλους, συνέχισε. «Υπάρχουν πιθανώς πολλές φορές περισσότερες από τις 5.000+ καθημερινές λοιμώξεις που αναφέρονται», είπε ο Benenson, ο οποίος δεν είναι υπέρ του να κάνουν οι άνθρωποι έναν πέμπτο εμβολιασμό, εκτός και αν έχει αναπτυχθεί ειδικά για την παραλλαγή που έχει αναλάβει.
«Οι αναφορές για το πόσοι έχουν μολυνθεί δεν είναι ακριβείς, αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε τον αριθμό που νοσούν σοβαρά, καθώς βρίσκονται στα νοσοκομεία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης