Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ron Paul: Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ένα νέο στασιμοπληθωρισμό, πολύ σκληρότερο από της δεκαετίας του 1970

Ron Paul: Οι ΗΠΑ  θα εισέλθουν σε ένα νέο στασιμοπληθωρισμό, πολύ σκληρότερο από της δεκαετίας του 1970
Ο νέος στασιμοπληθωρισμός θα κάνει τη δεκαετία του 1970 να μοιάζει με χρυσή εποχή και θα φέρει μια μεγάλη κρίση, προβλέπει ο Ron Paul
Σχετικά Άρθρα

Ο Ron Paul, που υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, μία με τους Libertarians και δεύτερη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, εκτιμά ότι η Fed δεν θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, εξηγεί τους λόγους γι' αυτό και προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια εποχή άγριου στασιμοπληθωρισμού.
Αναλυτικά ο Ron Paul γράφει:

Η πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 0,75% είναι η υψηλότερη αύξηση επιτοκίου της Fed από το 1994.
Αυτό μας δείχνει ότι η Fed συνειδητοποίησε επιτέλους ότι ο πληθωρισμός των τιμών είναι πιο επίμονος και διαδεδομένος από ό,τι αρχικά πίστευε.
Οι μετοχές έχουν πέσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους φόβους ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Η ίδια η Fed φαίνεται να πιστεύει ότι η οικονομία θα επιβραδύνει στο εγγύς μέλλον, καθώς μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη από το 2,2% στο 1,7% για το 2022.
Το ακόμη πιο δυσοίωνο, είναι πως ο δείκτης ΑΕΠ της Atlanta Fed έπεσε στο μηδέν για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, εν μέρει λόγω των αδύναμων λιανικών πωλήσεων του Μαΐου.

Η Fed ισχυρίζεται ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να αυξήσει σημαντικά την ανεργία ή να προκαλέσει ύφεση.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση όμως μπορεί να είναι τόσο ακριβής όσο η πρόβλεψη της Fed ότι ο πληθωρισμός θα ήταν «παροδικός».

Με την τελευταία αύξηση, τα επιτόκια θα έρθουν εκεί που ήταν πριν τα lockdown τα οποία οδήγησαν τη Fed να ξεκινήσει ένα ιστορικό ξεφάντωμα δημιουργίας χρήματος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κοντά στο επίπεδο που θα έπρεπε σε μια ελεύθερη αγορά, διότι αν το κάνει, θα αυξήσει τις πληρωμές τόκων σε μη βιώσιμα επίπεδα για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Αυξήσεις γύρω στο 2% στα επιτόκια μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση στις πληρωμές ομοσπονδιακού χρέους.
Οι νέες κρατικές δαπάνες που θα προκύψουν ασκούν πίεση στην υποτίθεται «ανεξάρτητη» Fed να διατηρήσει χαμηλά επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά καθιστά απίθανο να καταφέρει η Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά πιο πιθανό να τροφοτήσει στασιμοπληθωρισμό, που θα συνδυάζει τον πληθωρισμό των τιμών με την ύφεση.
Αυτός ο νέος στασιμοπληθωρισμός θα κάνει τη δεκαετία του 1970 να μοιάζει με χρυσή εποχή.

Παρά το αδιανόητα υψηλό χρέος και τον ρόλο της Fed στη δημιουργία πληθωρισμού, ελάχιστοι στην Ουάσιγκτον προσανατολίζονται σε περικοπές δαπανών.
Το Κογκρέσο ετοιμάζεται επί του παρόντος να εγκρίνει μια νέα δαπανών για το επόμενο έτος, ενώ κυβέρνηση δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και η προεδρία Biden πιέζει ξανά για τεράστια νέα εγχώρια προγράμματα.

Η επιστροφή του στασιμοπληθωρισμού θα αυξήσει την ήδη ισχυρή τάση αντικατάστασης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και θα δημιουργήσει μια μεγάλη κρίση.
Η ιστορία δείχνει ότι μια τέτοια κρίση συνήθως έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ασπάζονται κάποια μορφή αυταρχισμού.
Ωστόσο, για όσους από εμάς γνωρίζουμε την αλήθεια και πιστεύουμε στα ιδεώδη της ελευθερίας, αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε στροφή προς τις αρχές της ελάχιστης διακυβέρνησης και της μέγιστης ελευθερίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης