Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ολλανδία καλεί την Ιταλία αποφύγει μια νέα κρίση χρέους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το κόστος δανεισμού

Η Ολλανδία  καλεί την Ιταλία αποφύγει μια νέα κρίση χρέους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το κόστος δανεισμού

«καμπανάκι» από τον Βορρά στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου 

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίηση προς την Ιταλία απέστειλε η Ολλανδία διά στόματος του πρωθυπουργού της Mark Rutte, ζητώντας να αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση του κόστους του κρατικού της χρέους στις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να μη βρεθεί ενώπιον μιας κρίσης χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα τοu Bloomberg το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022.
«Στο πλαίσιο ενός καταμερισμού εργασίας ανάμεσα σε όσα πρέπει να κάνει το νομισματικό σύστημα και στη μείωση των spreads, η χώρα πρέπει να βεβαιώσει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι σε θετική τροχία», δήλωσε ο Rutte σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι παρατηρήσεις δείχνουν την απροθυμία της χώρας του να επεκταθεί η στήριξη μέσω της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποτραπεί η διολίσθηση της Ιταλίας σε μια κρίση δημοσίου χρέους.

Πιέσεις απο την αγορά ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας έχουν ανέβει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αναρριχήθηκε έως το 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Για τον Rutte η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη επί του παρόντος».

Το νέο εργαλείο

Η δεινή κατάσταση της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας, ανάγκασε την ΕΚΤ να δηλώσει ότι εξετάζει ένα νέο εργαλείο προκειμένου να αποτρέψει την αστάθεια στις αγορές ομολόγων καθώς έχει σηματοδοτήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Ο Rutte σημείωσε ότι εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα για την Ιταλία.
«Ο Mario Dragh εφαρμόζει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που βασίζεται στο πρόγραμμα Ανθεκτικότητας, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ιταλικής οικονομίας», σημείωσε ο ίδιος.
Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται στο πλευρό των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και είναι επιφυλακτική για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες.

Μεταρρυθμίσεις έναντι ενισχύσεων

Πριν από δύο χρόνια, ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός που πίεσε για «μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα χρήματα» σε μια σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές επιθυμούσε να συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πρόσφατο μηχανισμό μπορεί να σταματήσει τυχόν πληρωμές στις κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.
Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό εάν χρειαστεί. «Είναι εκεί για να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί.
Είναι κάτι περισσότερο από φόβητρο», τόνισε.

d0ab22d5d4e420e41692ba3172029d16.webp
Στήριξη στον Draghi

Την ίδια ώρα είναι ιδιαίτερα θετικός στις κινήσεις που κάνει η Ιταλία υπό την ηγεσία του Mario Dragh.
«Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος και θετικός από το γεγονός ότι τώρα βλέπουμε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες να γίνονται μεταρρυθμίσεις, τις οποίες φοβόμουν ότι δεν θα τις έβλεπα ποτέ στη ζωή μου.
Μας αρέσει η ιδέα ότι δίνουμε κάτι, ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στον αρχιτέκτονα των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.
«Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ιταλία τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο Mario Dragh».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης