Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ελβετία η Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας - Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Βρετανία

Στην Ελβετία η Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας - Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Βρετανία
Στην Ελβετία και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας (Ukraine Recovery Conference) μετά τον πόλεμο, πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 4/7 στο Λουγκάνο της Ελβετίας.
Στόχος της Διάσκεψης, μεταξύ άλλων, είναι η έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις καθώς και η κατάρτιση μακροπρόθεσμων σχεδίων ανασυγκρότησης της χώρας.
Μάλιστα, αυτή θα είναι η πέμπτη Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα, αλλά λόγω της ρωσικής εισβολής είναι η πρώτη με την ανωτέρω ονομασία. Οι προηγούμενες τέσσερις (Λονδίνο 2017, Κοπεγχάγη 2018, Τορόντο 2019 και Βίλνιους 2021), είχαν τον τίτλο Διάσκεψη για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας (Ukraine Reform Conference).
Στην Ελβετία μεταβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανία.
Στην εν λόγω Διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί περίπου 40 χωρών, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Βρετανία μέτρα υποστήριξης για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

Σχέδιο για την χορήγηση μακροπρόθεσης βοήθειας στην Ουκρανία και τη συμμετοχή του Λονδίνου στην ανοικοδόμησή της μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, θα παρπουσιάσει στη Διάσκεψη η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss.
Η Liz Truss θα εκθέσει τα σχέδια της χώρας της για την υποστήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, με ανθρωπιστική βοήθεια και την επανεκκίνηση της ουκρανικής βοήθειας με την παροχή συμβουλών σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.
Το Λονδίνο θα υποστηρίξει κυρίως την ανοικοδόμηση της πόλης και της περιφέρειας του Κιέβου, μερτά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου, V. Zelensky, όπως ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Ακόμη, η Βρετανία θα συνεργαστεί με την ουκρανική κυβέρνηση και συμμάχους της για τη φιλοξενία συνόδου στο Λονδίνο το 2023 με αντικείμενο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με την ίδρυση και γραφείου αρμόδιου για τον συντονισμό των προσπαθειών.
«Η ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα είναι σύμβολο της δύναμης της δημοκρατίας έναντι των αυταρχικών καθεστώτων. Θα δείξει στον Putin ότι οι προσπάθειές του να καταστρέψει την Ουκρανία το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η χώρα αυτή να γίνει πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα και πιο ενωμένη», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ενόψει της συνόδου.
«Ηγηθήκαμε στην υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα συνεχίσουμε να είμαστε επικεφαλής στην υποστήριξη του σχεδίου ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της ουκρανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού B.Johnson ανακοίνωσε την αποδέσμευση 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,16 δισεκ. ευρώ) για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, πακέτο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αεροσκάφη χωρίς πιλότο (UAVs).
Τα νέα αυτά κεφάλαια θα αυξήσουν τη βρετανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στα 2,3 δισεκ. λίρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης