Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός Shinzo Abe – Παγκόσμιο σοκ για τον πυροβολισμό του

Ιαπωνία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός Shinzo Abe – Παγκόσμιο σοκ για τον πυροβολισμό του
Συνελήφθη ο 41χρονος δράστης - Ήμουν δυσαρεστημένος μαζί του, ήθελα να τον σκοτώσω

(Συνεχές upd) Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, ο οποίος παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον διατηρήσουν στη ζωή, υπέκυψε στα τραύματα του ύστερα από τα πυρά που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 8/7 το πρωί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Nara.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, μια από τις σφαίρες βρήκε στην καρδιά του Abe με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή βλάβη και αιμορραγία.
«Υπήρχαν δύο τραύματα που πιστεύεται ότι ήταν τραύματα από σφαίρες.
Η πληγή έφτασε στην καρδιά και η καρδιά υπέστη βλάβη προκαλώντας αιμορραγία.
Έπεσε σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή στον τόπο του εγκλήματος» υποστήριξε ο γιατρός Hidetada Fukushima, αναφέροντας πως έγινε προσπάθεια να σταματήσει η αιμορραγία ενώ έγινε και μετάγγιση.
Όπως είπε, δεν είναι σίγουρο ότι ο Abe πέθανε στον τόπο του εγκλήματος.
Οσον αφορά το δράστη της επίθεσης, πρόκειται για τον 41χρονο Τetsuya Yamagami, πρώην μέλος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού και μόνιμος κάτοικος της Nara, ο οποίος συνελήφθη.
Όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο δράστης προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια επειδή, όπως είπε, ήταν δυσαρεστημένος με τον Abe με τις πληροφορίες να αποδιδουν την ενέργεια του σε εξτρεμιστικά πολιτικό-θρησκευτικά κίνητρα.

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο 67χρονος Abe, ο οποίος υπήρξε ο πρωθυπουργός με την μεγαλύτερη θητεία στην Ιαπωνία (από το 2006 έως το 2007 και από 2012 έως το 2020), πυροβολήθηκε από τον 41χρονο με ένα αυτοσχέδιο τουφέκι, την ώρα που εκφωνούσε ομιλία έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Nara.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που τον χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός κατέρρευσε μετά τον δεύτερο πυροβολισμό.
Ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κατά τη μεταφορά του είχε τις αισθήσεις του.

 

 «Μια τέτοια πράξη βαρβαρότητας είναι ασυγχώρητη και την καταδικάζουμε απερίφραστα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Hirokazu Matsuno, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας.
Former PM Shinzo Abe arriving at the hospital after being airlifted via medical helicopter.pic.twitter.com/3wKfGxIoqd

 

Συνελήφθη ο δράστης


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε, κατασχέθηκε.

 

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 41 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν δυσαρεστημένος με τον Abe και ότι ήθελε να τον σκοτώσει.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο δράστης μετά τα πυρά, δεν επιχείρησε να τραπεί σε φυγή αλλά έμεινε στο σημείο αφήνοντας το όπλο του σε κοντινό σημείο.
Σχεδόν άμεσα τον περικύκλωσαν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Σημειώνεται πως στην Ιαπωνία είναι πολύ αυστηρή η νομοθεσία για την οπλοκατοχή ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο η πολιτική βία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το 2007 ο δήμαρχος του Nagasaki είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί από τη μαφία ενών το 1960 είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιαπωνίας.
2_199.jpg
3_168.jpg
Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida, προστατευόμενος του Abe, ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Τόκιο για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σημειώνεται πως την ερχόμενη Κυριακή 10/7 είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την Άνω Βουλή.
Σε δηλώσεις του ο Kishida χαρακτήρισε την επίθεση κατά του Abe «βάρβαρη ενέργεια» που διαπράχθηκε «εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», τονίζοντας πως οι εκλογές είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας» και η αμαύρωσή τους «απόλυτα ασυγχώρητη».


Παγκόσμιο σοκ

Η είδηση του θανάτου του Shinzo Abe σκόρπισε παγκόσμια θλίψη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken καταδίκασε τη δολοφονία του Abe, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια ενός «ηγέτη με όραμα» ενώ για ανεπανόρθωτη απώλεια έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Για αποτρόπαιη εγκληματική πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz υποστήριξε ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
«Η Ιαπωνία χάνει έναν σπουδαίο πρωθυπουργό που αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα του και εργάστηκε για να διασφαλίσει την τάξη στον κόσμο» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ενώ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Dragh δήλωσε συντετριμμένος από την τρομερή επίθεση.

Αbenomics

Ο Abe εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το Φιλελευθερο Δημοκρατικό Κόμμα το 1993, ενώ το 2006 διορίστηκε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (υπήρξε ο νεότερος σε ηλικία 52 ετών) όπου έμεινε για έναν χρόνο στο αξίωμα, ενώ το 2012 ανέλαβε και πάλι πρωθυπουργός, όπου και παρέμεινε έως το 2020, όταν και αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο Abe έμεινε γνωστός για την περίφημη πολιτική του, γνωστής ως Abenomics, την οποία υιoθέτησε το 2012 με απώτερο στόχο να τονώσει την ιαπωνική οικονομία και να την βγάλει από το αποπληθωριστικό αδιέξοδο δεκαετιών.
Αν και από τον Οκτώβριο του 2021 την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας ανέλαβε ο Fumio Kishida, o Abe αποτελούσε μια ισχυρή προσωπικότητα με σημαντική πολιτική επιρροή.
Μάλιστα και ενόψει των εκλογών της Κυριακής ο Abe συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία υπερασπιζόμενος την κληρονομιά του οικονομικού του προγράμματος και προτρέποντας τους Ιάπωνες να υποστηρίζουν μια αύξηση των αμυντικών δαπανών εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανησυχίας για μια πιθανή επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν.

Αναστέλλουν την προεκλογική τους εκστρατεία τα κόμματα

Στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Abe, τα κόμματα ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής 10 Ιουλίου.
Όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάσαν την επίθεση.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης