Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρύπα» 3,5 τρισ. γεν στην αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας προμηνύει νέα καταιγίδα - Συνεχίζει τη στρέβλωση η BoJ

«Τρύπα» 3,5 τρισ. γεν στην αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας προμηνύει νέα καταιγίδα - Συνεχίζει τη στρέβλωση η BoJ
Σύμφωνα με τους αναλυτές η στρέβλωση θα συνεχιστεί όσο η κεντρική τράπεζα διατηρεί τη μεγάλη παρουσία της στην αγορά
Μπροστά σε μια μεγάλη αποτυχία συναλλαγής βρέθηκε η Bank of Japan τον τελευταίο μήνα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της χαλάρωσης της πολιτικής της.
Ειδικότερα, ο αντίκτυπος της παρέμβασης σοκ της BOJ στην αγορά ομολόγων τον Ιούνιο είναι αρκετά ορατός στην τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για αποτυχίες συναλλαγών.
Οι πωλητές στην αγορά ιαπωνικών ομολόγων (JGB) απέτυχαν να παραδώσουν τίτλους αξίας 3,53 τρισ. γεν σε ονομαστική αξία τον περασμένο μήνα, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό από το 2001.
Η κεντρική τράπεζα προσφέρθηκε ξαφνικά να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα τίτλων τον περασμένο μήνα για να προκαλέσει squeeze στις short θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Έτσι, προκάλεσε μια τεχνητή έλλειψη τίτλων, με πολλά χαρτοφυλάκια να μην μπορούν να βρουν τίτλους να καλύψουν τις θέσεις τους.
Η BOJ κατείχε το 76% του τίτλου CTD από την Τρίτη, αφήνοντας ελάχιστα στη δευτερογενή αγορά.
Η διαφορά μεταξύ των τιμών των ομολόγων σε μετρητά και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί στα προ του Ιουνίου επίπεδα, ενώ η ζήτηση για ομολογιακό δανεισμό από την κεντρική τράπεζα επιβραδύνθηκε αυτόν τον μήνα.
Η αύξηση των αποτυχιών συναλλαγών όμως δείχνει πόσο ακραίες έχουν γίνει οι παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων της BOJ.
Αν και η αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας ανακτά την ηρεμία της στην επιφάνεια, η στρέβλωση θα συνεχιστεί όσο η κεντρική τράπεζα διατηρεί τη μεγάλη παρουσία της στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης