Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Διαλύει» τις μεγάλες τράπεζες η ΕΕ, έως το 2024 – Αυστηρές συστάσεις για ρευστότητα, εγγυήσεις

«Διαλύει» τις μεγάλες τράπεζες η ΕΕ, έως το 2024 – Αυστηρές συστάσεις για ρευστότητα, εγγυήσεις

Το SRB είπε ότι χρειάζεται πρόοδος από όλες τις τράπεζες για την ταχεία ενίσχυση ρευστότητας και εξασφαλίσεων

Στόχος είναι έως τον Ιανουάριο του 2024 να μην υπάρχουν τράπεζες που να είναι «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».

Αυτό ανέφερε η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Elke Koenig, παρουσιάζοντας την μέχρι τώρα πρόοδο στον κλάδο των τραπεζών.
Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), στον πρώτο του «χάρτη θερμότητας» σχετικά με την πρόοδο στην αποτροπή των χρεοκοπημένων τραπεζών από το να χρειάζονται διάσωση από τις κυβερνήσεις, είπε ότι το έλλειμμα στην έκδοση ειδικών χρεών από τις τράπεζες για την αναπλήρωση των εξαϋλωμένων κεφαλαίων μειώθηκε στα 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,45% της συνολικής έκθεσης σε κίνδυνο.
Ενώ οι περισσότερες τράπεζες έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους για την έκδοση του ειδικού χρέους γνωστό ως MREL, το SRB είπε ότι ορισμένες πρέπει ακόμα να βελτιώσουν άλλα στοιχεία που διασφαλίζουν ομαλή «εξυγίανση» ή εκκαθάριση εάν χρεοκοπήσουν.

Koenig: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα

"Έχουμε δει καλή πρόοδο από όλες τις τράπεζες, με αιχμή του δόρατος τις μεγαλύτερες.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε επίσης ξεκάθαρα τους τομείς που χρήζουν περαιτέρω προσοχής το 2022 και το 2023", δήλωσε η πρόεδρος του SRB, Elke Koenig.
Το SRB είπε ότι χρειάζεται πρόοδος από όλες τις τράπεζες για την ταχεία ενίσχυση ρευστότητας και εξασφαλίσεων κατά τη διάρκεια της εξυγίανσης και τη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να αναδιαρθρώνουν και να διαχωρίζουν τις δραστηριότητές τους, έτσι ώστε οι κρίσιμες υπηρεσίες να μπορούν να συνεχιστούν με νέο ιδιοκτήτη.
Ο επόπτης θα στραφεί σε περισσότερες δοκιμές και «dry runs» επίλυσης στις προβληματικές τράπεζες για να κλείσει τα «κενά» τους τους επόμενους 12 μήνες.
Το SRB είναι η κύρια αρχή εξυγίανσης για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, μαζί με τη Βουλγαρία και την Κροατία.
Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη που οι μεγάλες τράπεζες στη Βρετανία είχαν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ήταν πλέον «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν» σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης