Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός Wickremesinghe - Τι ακολουθεί

Σρι Λάνκα: Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός Wickremesinghe - Τι ακολουθεί
Ο Ranil Wickremesinghe έχει δεσμευθεί ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Σχετικά Άρθρα

Προσωρινός πρόεδρος στη Σρι Λάνκα, στη θέση του Gotabai Rajapaksa που διέφυγε στις Μαλβίδες, ορίστηκε ο πρωθυπουργός της, Ranil Wickremesinghe, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Rajapaksa μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Mahinda Yapa Abeywardena.
Το Σύνταγμα στη Σρι Λάνκα προβλέπει πως σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, που στην παρούσα φάση είναι ο Νοέμβριος του 2024.
Ο Ranil Wickremesinghe, που είχε διοριστεί τον Μάιο για να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, έχει δεσμευθεί ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σημειώνεται ότι και ο Wickremesinghe, στο σπίτι του οποίου εισέβαλλαν επίσης οι διαδηλωτές προ ημερών και την πυρπόλησαν, είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.
Πάντως, με την κρίση στη Σρι Λάνκα να βαθαίνει, ο Wickremesinghe αμφισβητείται από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες.
Και σήμερα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψει το πλήθος να εισβάλει στην επίσημη κατοικία του.
Υπενθυμίζεται ότι απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στην επαρχία της πρωτεύουσας Κολόμπο και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κρίση στη Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ,  ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης