Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδείνωση του χάους στη Σρι Λάνκα: Πεδία μαχών τα γραφεία πρωθυπουργού - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Επιδείνωση του χάους στη Σρι Λάνκα: Πεδία μαχών τα γραφεία πρωθυπουργού - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Wickremesinghe ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές
Σχετικά Άρθρα
Μέσα στο χάος «κολυμπάει η πολύπάθη Σρι Λάνκα, με τις κατοικίες και τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα Κολόμπο να έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις από τη μια πλευρά και τους χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν, από την άλλη, την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας καταγγέλλοντας την κακοδιοίκηση ως υπεύθυνη για την βαθιά οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ασιατική χώρα.
Ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα έκαναν νωρίτερα χρήση δακρυγόνων, δεν καταφέρουν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να εισβάλουν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε στο Κολόμπο.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Wickremesinghe ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.
«Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου», πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία.
Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη δημοκρατία», είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.
Υπενθυμίζεται πως και το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν εκτυλιχθεί σκηνές πανικού, με τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο και να βάζουν φωτιά στην κατοικία του πρωθυπουργού.
ed05637_1652171621252-206152.jpg

Σρι Λάνκα: Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός Wickremesinghe - Τι ακολουθεί

Προσωρινός πρόεδρος στη Σρι Λάνκα, στη θέση του Gotabai Rajapaksa που διέφυγε στις Μαλβίδες, ορίστηκε ο πρωθυπουργός της, Ranil Wickremesinghe, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Rajapaksa μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Mahinda Yapa Abeywardena.
Το Σύνταγμα στη Σρι Λάνκα προβλέπει πως σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, που στην παρούσα φάση είναι ο Νοέμβριος του 2024.
Ο Ranil Wickremesinghe, που είχε διοριστεί τον Μάιο για να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, έχει δεσμευθεί ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σημειώνεται ότι και ο Wickremesinghe, στο σπίτι του οποίου εισέβαλλαν επίσης οι διαδηλωτές προ ημερών και την πυρπόλησαν, είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.
Πάντως, με την κρίση στη Σρι Λάνκα να βαθαίνει, ο Wickremesinghe αμφισβητείται από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες.
Και σήμερα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψει το πλήθος να εισβάλει στην επίσημη κατοικία του.
Υπενθυμίζεται ότι απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στην επαρχία της πρωτεύουσας Κολόμπο και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κρίση στη Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
sri_lanka.webp
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ,  ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης