Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μαρτύριο της σταγόνας» και όχι «ξαφνικό θάνατο» επιλέγει ο Putin - Ο Nord Stream θα ανοίξει (21/7), αλλά...

«Μαρτύριο της σταγόνας» και όχι «ξαφνικό θάνατο» επιλέγει ο Putin - Ο Nord Stream θα ανοίξει (21/7), αλλά...

O Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, επεσήμανε ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου

Σχετικά Άρθρα

(upd) Προς την τακτική «μαρτύριο της σταγόνας» και όχι στον «ξαφνικό θάνατο» φαίνεται πως κλίνει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, όσον αφορά την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Παρά τα περί αντιθέτου σενάρια, η Μόσχα φέρεται να επαναλειτουργεί τον Nord Stream 1 την προκαθορισμένη ημερομηνία, αύριο (21/7/2022), και να μην παρατείνει -με κάποιο εύσχημο τρόπο- τις εργασίες συντήρησης. Η παγίδα όμως είνα ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι ροές θα είναι ιδιαίτερα μειωμένες, σενάριο που επίσης προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, που δεν έχει προλάβει τα γεμίσει τις αποθήκες ενόψει του χειμώνα. Γι' αυτό το ενδεχόμενο, άλλωστε, προειδοποίησε και ο ίδιος ο Putin, επισημαίνοντας ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω λόγω της αργής προόδου στις εργασίες συντήρησης.
Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσόας, Gazprom, είχε ήδη μειώσει, από τον περασμένο μήνα, τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο 40%, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας, που είχε στείλει η Siemens Energy στον Καναδά και δεν ήταν δυνατό να γυρίσει πίσω λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Η κρίσιμη ημέρα

Οι προθέσεις της Ρωσίας θα φανούν αύριο (21/7/2022), οπότε και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, έχουν ήδη σημειωθεί οι πρώτες ροές φυσικού αερίου στον αγωγό, καθώς ο διαχειριστής πραγματοποίησε τις απαραίτητες δοκιμές πίεσης.
«Η προγραμματισμένη διακοπή στον μεγαλύτερο ενιαίο αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (04:00 GMT) στις 21 Ιουλίου. Μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταπόκριση του Reuters από το Βερολίνο.
Τα δεδομένα από τον ιστότοπο του φορέα εκμετάλλευσης έδειξαν ροές 23.681 kwh/h χθες το απόγευμα μεταξύ 17:00 και 19:00 ώρα Ελλάδος. Μια παρόμοια άνοδος είχε σημειωθεί δύο ώρες πριν, όταν εκτινάχθηκαν οι ροές φυσικού αερίου από το μηδέν στις 27,137 kwh/h για μια ώρα πριν τις 15.00 ώρα Ελλάδος, πριν πέσουν ξανά στο μηδέν.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 1 είπε στο Reuters ότι οι όγκοι φυσικού αερίου που εμφανίζονται στον ιστότοπο ροών της εταιρείας σχετίζονται με την τεχνικά απαιτούμενη εξισορρόπηση της πίεσης πριν από το τέλος της συντήρησης.

Ο Putin προειδοποιεί...

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, προειδοποίησε ότι οι ροές του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ άλλη μία μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας «θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης».
«Υπάρχουν δύο λειτουργικά μηχανήματα εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα… Αν ένα δεν επιστραφεί, θα απομείνει ένα, αφορά 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχει η Gazprom κάποια σχέση με αυτό;» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.
Η Gazprom εκτελούσε, εκτελεί και θα εκτελεί τα συμβόλαια της, είπε -μεταξύ άλλων- ο Putin, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου άρχισε από την περασμένη χρονιά με τις αποφάσεις τους για στροφή μόνο σε εναλλακτικές πηγές.

Ρωσικές πηγές: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, δύο ρωσικές πηγές μιλώντας στο Reuters, δήλωσαν ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσει εγκαίρως αύριο (21/7/2022).
Ειδικότερα, οι ρωσικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters πως ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μικρότερη ροή από τη ικανότητά του των περίπου 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα.
"Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου", δήλωσε μία από τις πηγές για τις ποσότητες αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης