Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Αλβανία: Φόβοι από τα χιλιάδες μέλη των εξόριστων Mujahedin - Ο εκνευρισμός του Ιράν, ο ρόλος ΗΠΑ

Συναγερμός στην Αλβανία: Φόβοι από τα χιλιάδες μέλη των εξόριστων Mujahedin - Ο εκνευρισμός του Ιράν, ο ρόλος ΗΠΑ
Της Ελένης Τσιάβο 
Σχετικά Άρθρα

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι αλβανικές αρχές μετά την σαφή προειδοποίηση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και τις απειλές που στοχεύουν την «Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Ελεύθερου Ιράν» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουλίου κοντά στο Δυρράχιο, πόλη κοντά στην πρωτεύουσα των Τιράνων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί για μια πιθανή απειλή που στοχεύει την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Ελεύθερου Ιράν που θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Δυρράχιο».
Μάλιστα, κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν την εκδήλωση, να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να κρατούν χαμηλό προφίλ.
Η αλβανική αστυνομία πάντως ανέφερε σε δημοσιογραφικές πηγές ότι «δεν γνώριζε» κάτι για την απειλή.

Η κυβερνοεπίθεση 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι κυβερνητικοί διακομιστές της Αλβανίας έχουν απενεργοποιηθεί από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου μετά από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως μια «συγχρονισμένη εγκληματική επίθεση από το εξωτερικό».
Αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υποπτεύεται δύο πολιτεία ως υπεύθυνα για την επίθεση χωρίς όμως να τα κατονομάσει.
«Η Αλβανία υφίσταται μια μαζική κυβερνητική επίθεση που δεν έχει ξανασυμβεί.
Αυτή η εγκληματική κυβερνοεπίθεση οργανώθηκε… εκτός Αλβανίας», ανέφερε το Υπουργικό Συμβούλιο σε δελτίο τύπου.

Σύμπτωση; Ή μήπως μια έμμεση προειδοποίηση;

Πολιτικό μήνυμα από το Ιράν; 

Το φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης Top Channel ανέφερε ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από την επίθεση στον κυβερνοχώρο, στέλνοντας πολιτικό μήνυμα στην Αλβανία, η οποία «φιλοξενεί» μετά από αμερικανική παρέμβαση περίπου 3.000 εξόριστους Ιρανούς στην Αλβανία που ανήκουν στους Λαϊκούς Μουτζαχεντίν του Ιράν.
Οι αναφορές ανέφεραν επίσης ότι οι χάκερς είχαν ζητήσει 30 εκατομμύρια ευρώ σε bitcoin.
Ο Πρωθυπουργός Edi Rama διέψευσε το δημοσίευμα του εκβιασμού στο Twitter, λέγοντας ότι η είδηση ​​για «ζήτηση 30 εκατομμυρίων ευρώ είναι εντελώς ψευδής» και ότι κάποιο κράτος βρίσκεται πίσω από τους χάκερ, χωρίς να τους κατονομάσει.
Οι πολίτες έλαβαν επίσης ύποπτα μηνύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που έγραφαν: «Γιατί να δαπανηθούν οι φόροι μας σε τρομοκράτες του Δυρραχίου;».
Τα μέλη της ΜΕΚ επανεγκαταστάθηκαν στην Αλβανία από το Ιράκ μεταξύ 2013 και 2016, αφού δέχθηκαν επίθεση από φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.
Ιδρύθηκε το 1965 ως αριστερή αντιπολίτευση στο καθεστώς του πρώην Σάχη, στράφηκε εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του 1979.
Οι ΗΠΑ την περιέγραψαν ως τρομοκρατική οργάνωση το 1997, αλλά την αφαίρεσαν από τη μαύρη λίστα το 2012 αφού αποκήρυξε τη βία.
Μέρος της ομάδας κατασκευάζει επί του παρόντος ένα εκτεταμένο συγκρότημα στην κεντρική Αλβανία για να φιλοξενήσει τους συντρόφους τους ενώ άλλοι ζουν γύρω από τα Τίρανα ή έχουν μεταναστεύσει.

Η συμφωνία ΗΠΑ - Αλβανία

Περίπου 2.000 μέλη της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ» έφτασαν στην Αλβανία, όταν η αλβανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους Αμερικανούς.
Αρχικά το Μάιο του 2013 η τότε κυβέρνηση Berisha ανέλαβε την υποδοχή περίπου 210 μουτζαχεντίν, ενώ ο πρωθυπουργός Edi Rama συμφώνησε να υποδεχτεί 2.000 άλλους, από περίπου 2.800 που βρίσκονται στο Ιράκ στο στρατόπεδο «Ελευθερία».
Στης ολομέλεια της βουλής ο πρωθυπουργός Edi Rama δήλωσε τότε ότι και η αντιπολίτευση έχει δώσει την συγκατάθεση της στο ζήτημα αυτό.

Η απάντηση του Ιράν: Πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα η Αλβανία

Η παραπάνω δήλωση του Ιρανού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ που «φωτογράφιζε» την Αλβανία, ότι συνδράμει κατά του Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στα Τίρανα το 2020 μετά την υποδοχή των Μουτζαχεντίν.

Η τρομοκρατική επίθεση το 2018 που απετράπη

Η Αλβανία ανακοίνωσε το 2018 ότι απέτρεψε μια υποκινούμενη από την Τεχεράνη τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν εγκατασταθεί στη βαλκανική χώρα.
Σε ανακοίνωσή της, η αλβανική αστυνομία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών, ανέφερε ότι εξάρθρωσε «ένα ενεργό τρομοκρατικό πυρήνα της ιρανικής δύναμης Κουντς», η οποία διεξάγει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό.
Αυτή η ομάδα «σχεδίαζε, μεταξύ άλλων, μια τρομοκρατική ενέργεια που απετράπη τον Μάρτιο του 2018», κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στα Τίρανα της μουσουλμανικής κοινότητας των σουφιστών Μπεκτασί, που αριθμεί πολλά μέλη στην Αλβανία.
Σε αυτό το φεστιβάλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «συμμετείχαν μέλη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK)», τόνισε η αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για άλλες «πιθανές επιθέσεις που υποκινήθηκαν από το ιρανικό καθεστώς κατά των μελών της MEK».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης