Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν έχει αποτελέσματα κατά της διάδοσης του covid19 στα σχολεία

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν έχει αποτελέσματα κατά της διάδοσης του covid19 στα σχολεία
Πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που δείχνουν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία δεν αποτρέπει τη μετάδοση του Covid 19
Σχετικά Άρθρα

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία ως προστατευτικό μέτρο ενάντια στον Covid 19 έχι ελάχιστη έως καμία επίδραση.
«Τα ευρήματά μας προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο μελετών που έδειξαν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο δεν κατάφερε να περιορίσει τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 μεταξύ των μαθητών έως 12 ετών», γράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Davis, σε μελέτη που εκκρεμεί για δημοσίευση στο Research Square.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν δύο σχολικές περιφέρειες στο Φάργκο της Βόρειας Ντακότα, εκ των οποίων στη μία ίσχυσε η υποχρεωτική χρήση μάσκας το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και στην άλλη όχι.
«Δεν παρατηρήσαμε σημαντική διαφορά μεταξύ των ποσοστών κρουσμάτων μαθητών, ενώ οι περιφέρειες είχαν διαφορετική πολιτική για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι «η επίπτωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο σχολείο με σκοπό την αποτροπή της μετάδοσης του COVID-19 στα παιδιά δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη».
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος άλλων μελετών που δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας οδηγεί σε πτώση των κρουσμάτων COVID-19.
Σε μελέτη που είχε δημοσιευτεί τον Μάιο, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που εφαρμόστηκαν από το Πανεπιστήμιο Cornell είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην αποτροπή της μετάδοσης της μετάλλαξης Omicron στα τέλη του 2021 και το 2022.

Οι παραδοσιακές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας δεν λειτουργούν με την Omicron 

«Η εμπειρία του Cornell δείχνει ότι οι παραδοσιακές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας δεν ταιριάζουν με την Omicron. Ενώ ο εμβολιασμός προστάτευε από σοβαρή νόσηση, δεν μπορούσε να αποτρέψει την ταχεία εξάπλωση της Omicron, ακόμη και όταν συνδυάστηκε με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως το εκτεταμένο testing», ανέφερε η εφημερίδα.
Αλλά και μια ομάδα ερευνητών στην Ισπανία διαπίστωσε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά στα σχολεία της Ισπανίας δεν συνδέονταν με χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 ή με περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
Η ισπανική μελέτη περιλάμβανε την αξιολόγηση νηπίων κάτω των 6 χρόνων που όταν άνοιξαν τα σχολεία τους πήγαν χωρίς μάσκες, και των παιδιών ηλικίας 6 ετών και άνω που πήγαιναν στο σχολείο φορώντας υποχρεωτικά μάσκες και είχε γίνει στην Καταλωνία.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 σε μεγαλύτερα παιδιά με μικρότερα παιδιά προκειμένου να προσδιορίσουν εάν η υποχρεωτική χρήση μάσκας είχε αποτελέσματα στον στόχο της μείωσης της μετάδοσης του ιού στα σχολεία.
Η μελέτη της Ισπανίας όμως εν τέλει διαπίστωσε ότι το ποσοστό κρουσμάτων στην προσχολική ηλικία, όπου τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκα, ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ομάδες παιδιών που έπρεπε να φορούν μάσκες. Τα 5χρονα, για παράδειγμα, είχαν επίπτωση 3,1%, ενώ τα 6χρονα είχαν επίπτωση 3,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης