Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 10% στο φυσικό αέριο - Στα 193,9 ευρώ το ολλανδικό TTF

Άλμα 10% στο φυσικό αέριο - Στα 193,9 ευρώ το ολλανδικό TTF
Η Ευρώπη εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από αλλού φέτος, αλλά τα επίπεδα αποθήκευσής του παραμένουν χαμηλά
Πάνω από 10% είναι η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου σήμερα, με το συμβόλαιο TTF στην Ολλανδία να διαμορφώνεται μία ανάσα απο τα 194 ευρώ. 
Η νέα άνοδος τροφοδοτείται από τη νέα μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και αυτό προκαλεί την αύξηση των τιμών σε όλο τον κόσμο.
Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διακόψει τις αποστολές φυσικού αερίου από τον βασικό αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία από αυτή την εβδομάδα.
Οι εξαγωγές του αγωγού θα μειωθούν στο 20% της χωρητικότητας, από 40%, λόγω ενός ζητήματος που σχετίζεται με τις κυρώσεις στους στρόβιλους που εξυπηρετούν τον αγωγό, ανέφερε η εταιρεία.

TTF_13.JPG

Το premium της Ευρώπης

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη στην Ευρώπη, με τον ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF να αυξάνεται έως και +12% στα 193,905 δολ. ανά Μεγαβατώρα.
Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν 5,2% στα 8,73 δολάρια ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες.
Η ευρωπαϊκή τιμή, μετά τη μετατροπή, είναι περίπου 52 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, ένα τεράστιο premium σε σχέση με τις τιμές των ΗΠΑ, που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της.
Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας – την οποία οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς υποπτεύονται ότι έχει πολιτική χροιά, δεδομένης της υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία – είναι πιθανό να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φυσικού αερίου για μήνες.
Η Ευρώπη εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από αλλού φέτος, αλλά τα επίπεδα αποθήκευσής του παραμένουν χαμηλά.
Οι ευρωπαίοι καταναλωτές βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη χειμερινή θέρμανση και το φυσικό αέριο είναι μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Χωρίς ρωσικές προμήθειες, η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαστεί να μεριμνήσει για τη χρήση ενέργειας και να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης