Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Η Liz Truss φαβορί απέναντι στον Rishi Sunak, για την ηγεσία των Συντηρητικών

Βρετανία: Η Liz Truss φαβορί απέναντι στον Rishi Sunak, για την ηγεσία των Συντηρητικών
Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Liz Truss θα γίνει η τρίτη πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τις Margaret Thatcher και Theresa May.
Σχετικά Άρθρα
Δεν ήταν πολλά τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που υποστήριξαν την υπουργό Εξωτερικών Liz Truss όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Boris Johnson στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία.
Πλέον, όμως, η επικρατούσα αντίληψη είναι πως η Liz Truss θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Σύμφωνα με αρκετά στελέχη του κόμματος, ο βασικός λόγος για την επικράτηση της Truss σε αυτήν τη «μονομαχία» αφορά λιγότερο την ίδια και περισσότερο τον αντίπαλο της, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak ο οποίος έχει στιγματιστεί από το «μαχαίρωμα» στον Boris Johnson.
Με τη χώρα να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ύφεσης, τον πληθωρισμό στα ύψη και ένα καλοκαίρι απεργιακών κινητοποιήσεων, η πλειονότητα των μελών του Συντηρητικού Κόμματος θέλουν ο επόμενος ηγέτης τους να φέρει σταθερότητα, έχοντας κουραστεί από το χάος που προκάλεσε η κυβέρνηση Johnson και τη δοκιμασία που ακολούθησε για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του κόμματος, η 47χρονη Truss έχει ξεκάθαρο προβάδισμα 24 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 42χρονου Sunak.
«Ήταν από τους λίγους που δεν κόλλησαν το μαχαίρι στον Johnson και νομίζω ότι αυτό μετράει στην κρίση κι άλλων», λέει για την Liz Truss ο Paul Donahi από το Σάντερλαντ, ο οποίος είχε στηρίξει άλλον υποψήφιο στις πρώτες ψηφοφορίες.
«Νομίζω πως θα είναι περισσότερο μια ψήφος κατά του Rishi, κάτι που είναι λυπηρό», λέει για τον Sunak ένα άλλο μέλος των Συντηρητικών.
Truss και Sunak έχουν ανταλλάξει «καρφιά» ιδιαίτερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για φοροελαφρύνσεις.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει «παρήγορα παραμύθια» τα σχέδια της Liz Truss για άμεσες φοροελαφρύνσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλέσει τον Rishi Sunak «σοσιαλιστή» του οποίου τα σχέδια θα οδηγήσουν τη Βρετανία σε ύφεση.
Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Liz Truss θα γίνει η τρίτη πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τις Margaret Thatcher και Theresa May.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης