Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maxim Oreshkin: Ο αρχιτέκτονας της οικονομικής αντεπίθεσης του Putin – Πώς αντιμετώπισε το blitzkrieg των κυρώσεων της Δύσης

Maxim Oreshkin: Ο αρχιτέκτονας της οικονομικής αντεπίθεσης του Putin –  Πώς αντιμετώπισε το blitzkrieg των  κυρώσεων της Δύσης

Τα οικονομικά αντίμετρα που εμπνεύστηκε ο Maxim Oreshkin και απέτρεψαν τη χρεοκοπία της ρωσικής οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

Η Δύση κατά τα φαινόμενα έχει αποτύχει στο στόχο της να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία μέσω των αλλεπάλληλων κυμάτων κυρώσεων και – αρχής γενομένης από το φυσικό αέριο – ήδη αισθάνεται τα πλήγματα από τα αντίμετρα του Putin.
Στο σκληρό γεωπολιτικό «σκάκι» όπου οι εξελίξεις εξαρτώνται και από τον οικονομικό πόλεμο η Ρωσία διαθέτει στο οπλοστάσιό της έναν μέτρ των τακτικών κινήσεων.
Καθώς οι κυρώσεις έκαναν το απόρθητο Φρούριο της οικονομίας της Ρωσίας στο κτίσιμο του οποίου συμμετείχε να φαίνεται λιγότερο... απόρθητο, ο Maxim Oreshkin άρχισε στην παράδοση των μεγάλων Ρώσων σκακιστών να προετοιμάζεται για το σπάσιμο της οικονομικής πολιορκίας…

H άρση της πολιορκίας

Όταν πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν είχε κλείσει ακόμη ένα μήνα και το blitzkrieg των κυρώσων είχε ήδη μετατραπεί σε... τυφώνα. η κυβέρνηση πάλευε να αποφύγει μια χρεοκοπία και το ρούβλι κατέγραφε πορεία προς τον γκρεμό….
Στις 23 Μαρτίου, ο Vladimir Putin απάντησε, απαιτώντας από τους αντιπάλους της Ρωσίας στην Ευρώπη να πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς τους se το φυσικό της αέριο σε ρούβλια,  όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 30 Ιουνίου 2022.

Οι πληρωμές σε ρούβλια…

Στις 23 Μαρτίου 2022, ο Vladimir Putin απάντησε, απαιτώντας από τους αντιπάλους της Ρωσίας στην Ευρώπη να πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς τους για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια.
Ο Oreshkin, ο 40χρονος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, ήταν ο εισηγητής της ριψοκίνδυνης κίνησης για την άρση συγκεκριμένων όρων των συμβολαίων ανατρέποντας το προηγούμενο δεκαετιών, σύμφωνα με αξιωματούχους του οποίους επικαλείται το δημοσίευμα.

Στον στενό κύκλο του Putin

Από την στρατιωτικη΄επιχείρηση της 24ης Φεβρουαρίου, έχει αναδειχθεί ως βασικό μέλος του στενού κύκλου του Putin για την οικονομική πολιτική, ένας από τους πολλούς οικονομολόγους με εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης που τώρα βοηθούν στην διαμόρφωση των οικονομικών αντίμετρων εκ μέρους του Κρεμλίνου.

Παράκαμψη των κυρώσεων

«Τώρα είναι απασχολημένοι (σ.σ. στο Κρεμλίνο) με το πώς να παρακάμψουν τις κυρώσεις και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία», σημείωσε ο Sergei Guriev, οικονομολόγος που συμβούλευε την κυβέρνηση στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Putin αλλά αργότερα κατέφυγε στο Παρίσι, όπου είναι τώρα πρύτανης στο πανεπιστήμιο Sciences Po..
«Όμως όλα οι πόροι που διασφαλίζονται πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση του πολέμου», επισήμανε.

Αποφεύχθηκε η ζημιά

Οι τακτικές αυτές βοήθησαν το Κρεμλίνο να αποφύγει τη χειρότερη οικονομική ζημιά που φοβόταν όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις.
Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν τώρα συρρίκνωση της οικονομίας φέτος στο 50% της περσινής χρονιάς .
Το ρούβλι έχει ανακτήσει τις αρχικές απώλειές του για έχει τις κορυφαία απόδοση όσον αφορά τα νομίσματα το αναδυόμενων οικονομιών καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ εισρέουν στα ταμεία  για την προμήθειας ενέργειας και άλλες προϊότων που εξάγει η ρωσική οικονομία.

«Λύγισε» η Ευρώπη

Καθιστώντας γεωπολιτικό «όπλο» την επιρροή της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η απαίτηση για ρούβλια που μηχανεύτηκε ο Oreshkin επέτρεψε στον Putin να φαίνεται ότι αντιστέκεται στην αρχική επίθεση μέσω των οικονομικών κυρώσεων.
Τελικά ανάγκασε την ΕΕ να υποχωρήσει καθώς οι περισσότεροι μεγάλοι καταναλωτές υπέγραψαν τους νέους όρους που περιελάμβαναν την απαίτηση ανοίγματος ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank JSC, διατηρώντας ττη τράπεζα απαλλαγμένο από κυρώσεις
«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της χρήσης του συστήματος ρούβλια για φυσικό αέριο είναι θετικό», είπε ο Oreshkin στο Bloomberg, αρνούμενος να σχολιάσει τον ρόλο του στην επινόηση του.

Στις ομιλίες του προέδρου…

Έχει ο ίδιος έχει κάνει ρητορικές ακμές που στη συνέχεια περιλαμβάνονται στις προεδρικές ομιλίες
.Επινόησε μια φράση που ο Πούτιν σύντομα θα επαναλάμβανε ξανά και ξανά, περιγράφοντας την κατάσχεση των συναλλαγματικών αποθεματικών της Ρωσίας ως στην πραγματικότητα ως «πραγματική χρεοκοπία» από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τη Ρωσία.
Βοήθησε επίσης στην εκπόνηση σχεδίων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του οικονομικού πολέμου, καθώς οι τράπεζες της Ρωσίας αποκόπηκαν από την υπηρεσία SWIFT για την πιστοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών και αντιστάθηκε με επιτυχία ενάντια στις εκκλήσεις ισχυρών Ρώσων για περισσότερο κρατικό έλεγχο, καθώς η οικονομία της Ρωσίας απομονώνεται από τη διεθνή οικονομιή σφαίρα - με τον οποίο που ο Oreshkin και οι σύμμαχοί του κάποτε αναζητούσαν να συνάψουν πιο ισχυρούς δεσμούς.

Στο Ιράν

Συνόδεψε τον Putin σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Ιράν, το οποίο έχει εμπειρία δεκαετιών σε δυτικές κυρώσεις.
Ερωτηθείς για τις ιδέες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη υπ΄ρεβαση των κυρώσεων, ο Oreshkin καυχήθηκε, «οι δικές μας είναι πολύ καλύτερες».
harnessing-the-riches-russias-budget-rule-helped-government.webp
Η προηγούμενη εμπειρία

Πρώην τραπεζίτης στη ρωσική μονάδα της Societe Generale, χρησιμοποιεί τώρα τη εμπειρία τυο από τη Δύση για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Ο Oreshkin είναι μέρος ενός στελέχους αξιωματούχων που προσπάθησαν εδώ και καιρό να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή μεταξύ της χάραξης οικονομικής πολιτικής φιλικής προς τους επενδυτές και της αυξανόμενης τάσης για οικονομικό συγκεντρωτισμό του Putin.
Ο πόλεμος κατέστησε αυτή την εξισορροπητική dr;ash σχεδόν αδύνατη, με τον Oreshkin και τους συναδέλφους του να πλήττονται με κυρώσεις καθώς οι οικονομικές τους πολιτικές εξυπηρετούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Δεν είναι «υπερασπίσιμο»

«Μπορώ να δω ακριβώς πώς κάποιος από τους τεχνοκράτες θα αντιδρούσε: Εδώ κάνω αυτό το πολύ σημαντικό πράγμα όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών, για τις τράπεζες, αυτός είναι ο τομέας ευθύνης μου.
Διατηρώ τη σταθερότητα και θα συνεχίσω να το κάνω», είπε ο Jacob Nell ο οποίος ως Ρώσος οικονομολόγος στη Morgan Stanley πήρε κάποτε επενδυτές για να συναντήσουν τον Oreshkin.
«Ήταν υπερασπίσιμο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι μετά», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος είναι τώρα μέλος μιας διεθνούς ομάδας εργασίας που συμβουλεύει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με το πώς να σχεδιάσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο μετασοβιετικό κόσμο

Ο Oreshkin είναι μέρος μιας γενιάς –γέφυρας στο τέλος της σοβιετικής εποχής και πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια σε αυτό που έγινε γνωστό στη Ρωσία ως ταραχώδης δεκαετία του 1990, μια περίοδο κακουχιών και οικονομικής αταξόας.
Τριάντα χρόνια νεότερος από τον Putin, ήταν ο νεότερος από τους δύο γιους μιας οικογένειας ακαδημαϊκών της Μόσχας, μεγαλώνοντας έναν κόσμο διαφορετικό από τις σκληρές εμπειρίες του προέδρου στο μεταπολεμικό Λένινγκραντ.

Ομάδα τεχνοκρατών

Η ομάδα των τεχνοκρατών του Oreshkin περιλαμβάνει τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας Alexey Zabotkin, 44 ετών, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Vladimir Kolychev, 39 ετών.
Απόφοιτοι των ελίτ ρωσικών οικονομικών σχολών, καρείχαν θέσεις ευθύνης σε ευρωπαικές τράπαζες , προτού καταλάβουν σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης