Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία - Οικονομικό σοκ: Οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους σε δολάρια ή ευρώ

Ουγγαρία -  Οικονομικό σοκ:  Οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους σε δολάρια ή ευρώ

Αιτία εκτόξευση του κόστους των εισαγωγών πρώτων υλών

Σχετικά Άρθρα

Η Ουγγαρία θα επιτρέψει στις εταιρείες να εξυπηρετούν τους φόρους τους σε ευρώ ή σε δολάρια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters - μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας τη στιγμή που οι ανάγκες της οικονομίας σε σκληρό νόμισμα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Όπως και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Τσεχία ή η Ρουμανία, η Ουγγαρία δεν εξετάζει να υιοθετήσει το ευρώ, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban να το αποκλείει στο άμεσο μέλλον, υποστηρίζοντας ότι θα ισοδυναμούσε με απώλεια κυριαρχίας επί της οικονομικής πολιτικής.

To κόστος των εξαγωγών

Η κίνηση της Ουγγαρίας είναι παρόμοια με ένα σχέδιο που ανακοίνωσε η τσεχική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα να επιτρέψει στις εταιρείες να πληρώνουν φόρους σε ευρώ από το 2024, επιτρέποντας στο κράτος να αυξήσει τον δανεισμό του σε ευρώ.
«Αν είναι τεχνικά ευκολότερο για τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους σε ευρώ ή δολάρια, τότε είναι πιο εύκολο για το ουγγρικό κράτος, καθώς και οι ανάγκες για εισαγωγές έχουν εκτοξευθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυποyργού Orban.
Ο Gergely Gulyas επισήμανε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών της Ουγγαρίας, που πληρώνονταν σε ξένα νομίσματα, αποτελούσαν παλαιότερα το 3,0-3,5% των συνολικών εισαγωγών, αλλά τώρα έχουν ανέλθει στο 20-21%.

Οι τιμές του φυσικού αερίου

Το άλμα στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου πίεσε πρόσφατα την ισοτιμία του φιορισνιού καθώς επιδεινώνει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, σημείωσαν αναλυτές.
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Mihaly Varga έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η επιλογή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις εταιρείες και θα απλοποιήσει την κατάρτιση των ισολογισμών διασφαλίζοντας παράλληλα τη ροή των φορολογικών εσόδων προς το κράτος και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.
Ισοτιμία
Το φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης μέχρι στιγμής φέτος, έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ στα 416,90 ανά ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα, πιεσμένο επίσης από την έλλειψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

«Οι εταιρείες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τις προμήθειες μετατροπής των νομισμάτων... και η κυβέρνηση πιθανώς στοχεύει να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά», δήλωσε ο David Nemeth, ανώτερος αναλυτής στην K&H Bank.
«Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει σημαντικό ροή των κεφαλαίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους και αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να εισρεύσει ξένο νομίσμα χωρίς την έκδοση ομολόγων σε συνάλλαγμα».

Αναχρηματοδότηση ομολόγων

Η Ουγγαρία, μια μικρή οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, φιλοξενεί εργοστάσια μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των Audi και Daimler.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει φόρους που καταβάλλονται σε ευρώ ή δολάρια για να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα σε ξένα νομίσματα, είπε ο Nemeth.
«Εάν όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ευρώ, τότε η σημασία του εθνικού νομίσματος θα μειωθεί...
Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πλησιάσουμε την ευρωζώνη χωρίς να υιοθετήσουμε το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης