Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών η μετοχή της Raiffeisen Bank, της τράπεζας με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών η μετοχή της Raiffeisen Bank, της τράπεζας με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία
Η αυστριακή τράπεζα RBI ευνοήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων της Ανατολικής Ευρώπης και την ενίσχυση του ρουβλίου
Σχετικά Άρθρα

Η μετοχή της Raiffeisen Bank International εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι τραπεζικές της δραστηριότητες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το δεύτερο τρίμηνο.
Η τράπεζα με έδρα την Αυστρία, που είχε σημαντικές δραστηριότητες στη Ρωσία ως τις αρχές του 2022, ανακοίνωσε σήμερα 2/8 ότι αυξάνει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του 2022, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος βελτίωσαν τις προοπτικές για τα έσοδα της απο τις βασικές δραστηριότητες δανεισμού και προμηθειών.
Εκτός Ρωσίας και Λευκορωσίας, η Raiffeisen Bank International αναμένει τώρα ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 20% και τα έσοδα από προμήθειες κατά 10%, λογω της αύξησης των επιτοκίων στην οποία προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η αυστριακή τράπεζα αναμένει συγκεκριμένα ενοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15% για το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8-10%.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση των εκτιμήσεών της δηλώνει ότι δεν περιμένει άλλες μεγάλες μη ταμειακές επιβαρύνσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος την υποχρέωσε να μην δώσει μέρισμα για το 2021, να προχωρήσει σε σημαντικές διαγραφές και να αυξήσει τους συντελεστές στάθμισης κινδύνου πριν από τρεις μήνες.
Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε αποτελέσει ένα καταστροφικό ξεκίνημα της χρονιάς για την αυστριακή Raiffeisen, η οποία έχει στη Ρωσία τις μεγαλύτερες λιανικές και εμπορικές δραστηριότητες από οποιαδήποτε άλλη ξένη τράπεζα.
Η διοίκηση της είχε τότε ανακοινώσει ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» για την τύχη των δραστηριότητών της στη Ρωσία.
Η Societe Generale, ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους ανταγωνιστές της αυστριακής Raiffeisen στη Ρωσία, έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει τις δραστηριότητές της εκεί, ενώ η UniCredit αναζητά αγοραστή για τις δικές της δραστηριότητης.
Ωστόσο, η αξιοσημείωτη απόδοση του ρουβλίου κατά το δεύτερο τρίμηνο επέτρεψε στη Raiffeisen να ανατρέψει ορισμένες από τις προβλέψεις που είχε πάρει προ τριών μηνών.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1, που αποτελεί μέτρο της οικονομικής ευρωστίας της τράπεζας που είχε υποχωρήσει επικίνδυνα τον Μάρτιο, ανέκαμψε στο 13,4% από το 13,1%.
Η αυστριακή RBI στοχεύει να διατηρήσει τo δείκτη CET1 πάνω από 13%, με ένα μαξιλάρι ασφαλείας περίπου 60 μονάδων βάσης πάνω από την ελάχιστη ρυθμιστική απαίτηση.
Κατόπιν αυτών των ανακοινώσεων η μετοχή της Raiffeisen σημείωσε άνοδο έως και 6% στο Χρηματιστήριο της Βιέννης, ωστόσο παραμένει χαμηλότερα από το ήμισυ της αξίας της πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης