Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bowman (Fed): Επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων (0,75%) μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

Bowman (Fed): Επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων (0,75%) μέχρι να μειωθεί  ο πληθωρισμός

«Η άποψή μου είναι ότι οι αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους θα πρέπει να είναι στο τραπέζι μέχρι να δούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο», τόνισε το μέλος του ΔΣ της Fed μιλώντας στο Κολοράντο στην Ένωση Τραπεζών του Κάνσας

Σχετικά Άρθρα

Στηρίζει τις πρόσφατες επιθετικές αυξήσεις η Michelle Bowman, μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve, και εκτιμά ότι είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Fed, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής της, αύξησε τα επιτόκια δανεισμού κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.
Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούσαν στην συγκράτηση του πληθωρισμού που τρέχει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών.
«Η άποψή μου είναι ότι οι αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους θα πρέπει να είναι στο τραπέζι μέχρι να δούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο», τόνισε μιλώντας στο Κολοράντο στην Ένωση Τραπεζών του Κάνσας.

Δεν έχει κορυφωθεί ο πληθωρισμός

Μετά την έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής, η οποία έδειξε προσθήκη 528.000 θέσεων εργασίας τον Ιούλιο και αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 5,2% σε ετήσια βάση, αμφότερα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, οι αγορές αποτιμούσαν κατά 68% την πιθανότητα τρίτης διαδοχικής κίνησης κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group.
Η ίδια επισήμανε ότι παρακολουθεί στενά τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό για να εκτιμήσει πόσο ακριβώς πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια.
Ωστόσο, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.
«Έχω δει λίγες, αν υπάρχουν, συγκεκριμένες ενδείξεις που να υποστηρίζουν αυτή την προσδοκία και θα πρέπει να δω ξεκάθαρες αποδείξεις αυτής της μείωσης προτού ενσωματώσω μια χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις προοπτικές μου»
Επιπλέον, είπε ότι βλέπει «σημαντικό κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού μέχρι το επόμενο έτος για τα είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της στέγασης, των καυσίμων και των οχημάτων»
f9e15caded79a3d6189a336309b0f3ad.png
Η μεγαλύτερη απειλή

Τα σχόλιά της έρχονται μετά από τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, πληρώντας τον κοινό τους οικονομολόγους ορισμό της ύφεσης.
Αν και δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο και «μέτρια ανάπτυξη το 2023», ο πληθωρισμός παραμένει η μεγαλύτερη απειλή.
Sizzling' US jobs data make case for bigger Fed rate increases
Ο εφιάλτης της δεκαετίας του 1970

«Η μεγαλύτερη απειλή για την ισχυρή αγορά εργασίας είναι ο υπερβολικός πληθωρισμός, ο οποίος, αν επιτραπεί να συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωση, διακινδυνεύοντας μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, όπως βιώσαμε στη δεκαετία του 1970.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό και θα παραμείνω σταθερά επικεντρωμένος σε αυτό το έργο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης