Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια πολέμου επεξεργάζονται οι ΗΠΑ σε Ταϊβάν, Κίνα - Τι έδειξε η προσομοίωση του CSIS, οι αμερικανικές απώλειες

Σενάρια πολέμου επεξεργάζονται οι ΗΠΑ σε Ταϊβάν, Κίνα - Τι έδειξε η προσομοίωση του CSIS, οι αμερικανικές απώλειες

Τι έδειξαν τα σενάρια πολέμου του Center for Strategic and International Studies

Σχετικά Άρθρα
Σενάρια πολέμου καταρτίζει μια ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων του Center for Strategic and International Studies, προκειμένου να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ για έναν υποθετικό πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στα περισσότερα – αν και όχι σε όλα – σενάρια, η Ταϊβάν μπορεί να αποκρούσει μια εισβολή», δήλωσε ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies), το οποίο προσομοιώνει διάφορα σενάρια πολέμου.
«Ωστόσο, το κόστος θα είναι πολύ υψηλό για τις υποδομές και την οικονομία της Ταϊβάν και για τις αμερικανικές δυνάμεις στον Ειρηνικό».
Στο κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εκεί απόστρατοι στρατηγοί και αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου, μαζί με αναλυτές από το think tank CSIS, προσπαθούν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα των κινήσεων των εμπλεκομένων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα σενάρια

Η βασική υπόθεση είναι ότι η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν για να αναγκάσει την ενοποίηση, στην οποία οι ΗΠΑ απαντούν με τον στρατό τους.
Μια άλλη υπόθεση (που δεν είναι καθόλου βέβαια) είναι ότι η Ιαπωνία θα παραχωρούσε «διευρυμένα δικαιώματα» για τη χρήση των βάσεων των ΗΠΑ στην επικράτειά της - αλλά δεν θα επενέβαινε άμεσα, εκτός εάν δεχτεί επίθεση στη γη της.
Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν μέρος των σεναρίων και τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην προσομοίωση είναι τα πιο πιθανό να αναπτυχθούν με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες των εμπλεκόμενων εθνών.
Οι ειδήσεις για τις προσομοιώσεις πολεμικών παιχνιδιών έρχονται καθώς η Κίνα άρχισε να εκτοξεύει δοκιμαστικούς πυραύλους τις τελευταίες ημέρες μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi (D-CA) στην Ταϊβάν.
Μέχρι στιγμής, 18 από τους 22 γύρους της προσομοίωσης έχουν οδηγήσει σε βύθιση κινεζικών πυραύλων από μεγάλο μέρος του στόλου επιφανείας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και θα κατέστρεφε "εκατοντάδες αεροσκάφη στο έδαφος", σύμφωνα με τον Cancian, πρώην αναλυτή αμυντικού προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και συνταξιούχο πεζοναύτη των ΗΠΑ.

«Εάν οι συμμαχικές αεροπορικές και ναυτικές αντεπιθέσεις σφυροκοπούν τον εκτεθειμένο κινεζικό αμφίβιο και επιφανειακό στόλο, θα έχαναν περίπου 150 πλοία», πρόσθεσε.
«Ο λόγος για τις υψηλές αμερικανικές απώλειες είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διεξάγουν μια συστηματική εκστρατεία για να καταρρίψουν τις κινεζικές άμυνες πριν πλησιάσουν κοντά», συνέχισε ο Cancian.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν δυνάμεις για να επιτεθούν στον κινεζικό στόλο, ειδικά στα αμφίβια πλοία, πριν εδραιώσουν αεροπορική ή θαλάσσια υπεροχή».
"Για να έχουμε μια αίσθηση της κλίμακας των απωλειών, στην τελευταία σύγκρουση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν πάνω από 900 μαχητικά/επιθετικά αεροσκάφη σε μια σύγκρουση τεσσάρων εβδομάδων.
Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του αποθέματος του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας".

Οι δυνάμεις της Κίνας

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, η κινεζική πυραυλική δύναμη «είναι καταστροφική όσο διαρκεί το απόθεμα», γεγονός που καθιστά τα αμερικανικά υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας «ιδιαίτερα σημαντικά».
Σημαντικό επίσης είναι οι αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν, επειδή οι δυνάμεις της θα είναι κυρίως υπεύθυνες για την αντιμετώπιση των κινεζικών αποβιβάσεων από το Νότο.

«Η επιτυχία ή η αποτυχία του χερσαίου πολέμου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις δυνάμεις της Ταϊβάν», είπε ο Cancian.
«Για τους Ταϊβανέζους, οι πύραυλοι κατά των πλοίων είναι σημαντικοί, τα πλοία επιφανείας και τα αεροσκάφη λιγότερο», επειδή τα πλοία επιφανείας «δυσκολεύονται να επιβιώσουν όσο οι Κινέζοι έχουν διαθέσιμους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για χαμένες ζωές ή για τις σαρωτικές οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Μεγαλύτερο το κόστος από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Όπως σημειώνει ο Ray Dalio της Bridgewater, «οι κλιμακώσεις στις σχέδεις ΗΠΑ-Κίνας είναι πολύ επικίνδυνες».
Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν ακολουθεί την κλασική πορεία προς τον πόλεμο που περιγράφεται στο βιβλίο του «Αρχές για την αντιμετώπιση της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης».
Εάν τα γεγονότα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτό το μονοπάτι, αυτή η σύγκρουση θα έχει πολύ μεγαλύτερο παγκόσμιο αντίκτυπο από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, επειδή είναι μεταξύ των κορυφαίων υπερδυνάμεων του κόσμου που είναι οικονομικά πολύ μεγαλύτερες και πολύ πιο αλληλένδετες.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μικρότερος συγκριτικά, αν και οι δύο συγκρούσεις σχετίζονται.
Για παράδειγμα, θεωρήστε ότι το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πάνω από επτά φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ρωσίας και αποτελεί περίπου το 19% του συνόλου των εισαγωγών αμερικανικών βιομηχανικών προϊόντων.
Φανταστείτε αν η εισαγωγή αγαθών από την Κίνα και οι συναλλαγές με την Κίνα έγιναν το ίδιο με τη Ρωσία τώρα.
Φανταστείτε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στον κόσμο.
Φανταστείτε τι θα ήταν για τον κόσμο οι κυρώσεις στην Κίνα.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρούσε και ο πληθωρισμός θα εκτοξευόταν στα ύψη.
Και αυτό ακριβώς θα συνέβαινε στις οικονομίες λόγω οικονομικού πολέμου που θα ωχριούσε σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που θα είχε ο στρατιωτικός πόλεμος, στον οποίο είμαστε προφανώς επικίνδυνα κοντά.

Προπολεμικές ομοιότητες

Για λόγους που εξηγούνται στο βιβλίο του Dalio, η κατάσταση που επικρατεί τώρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι πολύ παρόμοια με αυτή που υπήρχε μεταξύ των δυνάμεων αμέσως πριν από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλές άλλες προπολεμικές περιόδους.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το μετρητή σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας από το 2000.
Οι μετρήσεις για σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι οι υψηλότερες .

Αυτός ο δείκτης αποτελείται από πολλούς δείκτες, όπως αλλαγές στις στρατιωτικές δαπάνες, το προσωπικό και την ανάπτυξη, το συναίσθημα των ανθρώπων κάθε χώρας για την άλλη χώρα.
Ο συνδυασμός στρατιωτικών δαπανών και στάσεων απέναντι σε κάθε αντίπαλη χώρα ήταν ιδιαίτερα ενδεικτικός.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα μερίδια των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών για τις ΗΠΑ και την Κίνα, γεγονός που υποτιμά σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, επειδή πολλές κρατικές δαπάνες που υποστηρίζουν τον στρατό δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες στρατιωτικές δαπάνες.
Επίσης, οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες καλύπτουν τον κόσμο, ενώ οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες επικεντρώνονται περισσότερο στην περιοχή.

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα πρόσφατα δεδομένα δημοσκόπησης της Gallop και δείχνει ότι το 80% των Αμερικανών έχει πλέον μια δυσμενή άποψη για την Κίνα - η οποία είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με τον τρόπο που βλέπουν οι Αμερικανοί τη Ρωσία (και έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης