Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κυρίαρχη η κεντροδεξιά συμμαχία με 50% - «Κλειδί» η αλλαγή του Συντάγματος

Ιταλία: Κυρίαρχη η κεντροδεξιά συμμαχία με 50% - «Κλειδί» η αλλαγή του Συντάγματος
Το κύριο ερώτημα, είναι αν η συντηρητική συμμαχία θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δυο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο
Σχετικά Άρθρα

Κυρίαρχη παραμένει στις δημοσκοπήσεις η συντηρητική κεντροδεξιά συμμαχία, εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, με το κυρίαρχο διακύβευμα να είναι αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.
Η ιταλική συντηρητική συμμαχία συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.
Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία σφυγμομετρήσεων Technè, στη φάση αυτή η Lega, η Forza Italia του Berlusconi και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 49,7% των ερωτηθέντων.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η ιταλική Αριστερά δεν ξεπερνούν το 30,6% και τα Πέντε Αστέρια κερδίζουν το 9,8% της πρόθεσης ψήφου.
Η νέα, κεντρώα συμμαχία του κόμματος Αzione ( Δράση) του Carlo Calenda και της Ζωντανής Ιταλίας του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi προς το παρόν, βρίσκεται στο 4,7%, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια

Το κύριο ερώτημα, είναι αν η συντηρητική συμμαχία θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δυο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, ώστε να αλλάξει - όπως επιθυμεί - το σύνταγμα της χώρας και να πετύχει την έγκριση προεδρικού συστήματος.
Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, δεδομένης της κατάστασης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Enrico Letta, την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να συνάψει κάποιο είδος συμφωνίας με τα Πέντε Αστέρια του Giuseppe Conte για να περιορίσει την εκλογική δύναμη της δεξιάς, των Berlusconi, Salvini και Meloni.

Πρωτιά για τα Αδέλφια της Ιταλίας

Όσο για τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, συνεχίζουν με το 23,7% να είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου.
"Δεν αποτελώ απειλή για την δημοκρατία μας", λέει η πρόεδρός τους, Giorgia Meloni.
Τις ώρες αυτές όμως πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις γνωστών σχολιαστών, που της ζητούν να βγάλει από το σύμβολο του κόμματός της τη φλόγα, η οποία συνεχίζει να καίει, υποτίθεται, στον τάφο του φασίστα δικτάτορα, Benito Mussolini.
Η απευθείας ενδιαφερόμενη δεν έχει δώσει καμία σχετική απάντηση, ενώ σε λίγες ώρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των συμβόλων των πολιτικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης