Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο δράστης της επίθεσης στον Rushdie - Αποσυνδέθηκε από την μηχανική υποστήριξη ο συγγραφέας, ψέλλισε λέξεις

ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο δράστης της επίθεσης στον Rushdie - Αποσυνδέθηκε από την μηχανική υποστήριξη ο συγγραφέας, ψέλλισε λέξεις
Ο 24χρονος ο οποίος ζει στο Νιού Τζέρσεϊ, δήλωσε «αθώος» μέσω του συνηγόρου του και θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου
Σχετικά Άρθρα

Ο συγγραφέας Salman Rushdie αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα και η κατάστασή του “οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση” σύμφωνα με τον πράκτορα του.
“Έχει αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα.
Έτσι ο δρόμο προς την ανάρρωση του άνοιξε,” έγραψε ο πράκτορας του, Andrew Willey σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του προς το Reuters.
“Θα χρειαστεί χρόνος.
Τα τραύματά του είναι σοβαρά, αλλά η κατάστασή του οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Αθώος δηλώνει ο δράστης

Εν τω μεταξύ αθώος για την κατηγορία της «απόπειρας φόνου» του συγγραφέα, δήλωσε στον δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης ο 24χρονος δράστης της επίθεσης, που είναι Αμερικανός λιβανικής καταγωγής.
Πρόκειται για τον 24χρονο Hadi Matar, ο οποίος διώκεται για «απόπειρα φόνου και επίθεση» και στη διάρκεια διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης στο δικαστήριο της Τσοτόκουα, εμφανίσθηκε με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, χειροπέδες και μάσκα, χωρίς να πει λέξη, σύμφωνα με τους New York Times και φωτογραφίες του τοπικού Τύπου.
Στο μεταξύ, ο Salman Rushdie εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, όμως μπόρεσε να πει μερικές λέξεις το βράδυ του Σαββάτου 13/8.
Υπενθυμίζεται ότι ο Salman Rushdie, ο οποίος απειλείται με θάνατο από το 1989 που το Ιράν εξέδωσε σχετικό θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα «Σατανικοί στίχοι», δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στις 12/8, κίνηση προκάλεσε αγανάκτηση στη Δύση, αλλά χαιρετίστηκε από εξτρεμιστές στο Ιράν και το Πακιστάν.
0 75χρονος συγγραφέας μαχαιρώθηκε τουλάχιστον δέκα φορές στο λαιμό και την κοιλιά από τον δράστη.
Για προμελετημένη επίθεση μιλούν οι εισαγγελείς
Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/8 σε πολιτιστικό κέντρο της Chautauqua, όπου ο Salman Rushdie επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη, ήταν προμελετημένη.
Ο 24χρονος ο οποίος ζει στο Νιού Τζέρσεϊ, δήλωσε «αθώος» μέσω του συνηγόρου του και θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου.

Νοσηλεύεται ο συγγραφέας

Ούτε οι αρχές, ούτε οι οικείοι του Salman Rushdie δεν έκαναν δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Βρετανού συγγραφέα, που έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός.
Ο 75χρονος μεταφέρθηκε την Παρασκευή 12/8 στο νοσοκομείο στο Ήρι της Πενσιλβάνιας, στην όχθη της λίμνης που χωρίζει τις ΗΠΑ από τον Καναδά και τέθηκε σε αναπνευστική υποστήριξη.
Ωστόσο, ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, Andrew Wylie, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «τα νέα δεν είναι καλά. Ο Salman μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ενώ δήλωσε στους NYT πως ο πελάτης του άρχισε και πάλι το βράδυ του Σαββάτου 13/8 να μιλάει, δίχως να διευκρινίσει αν βγήκε ή όχι από τον αναπνευστήρα.
Πάντως, λίγες ημέρες πριν την επίθεση, ο Salman Rushdie σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern που θα δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, ανέφερε πως «από τότε που ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχω πια πρόβλημα (...) Η ζωή μου είναι και πάλι φυσιολογική» και δήλωσε «αισιόδοξος» παρά «τις καθημερινές θανατικές απειλές».
Σημειώνεται ότι ο φετφάς του Ιράν ουδέποτε ήρθη και πολλοί μεταφραστές των βιβλίων του Rushdie τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιρόσι Ιγκαράσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon έκανε λόγο για αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ' αυτά έχουμε» σε στοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης