Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xωρίς το τέλος του φυσικού αερίου η Uniper θα καταρρεύσει, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck

Xωρίς το τέλος του φυσικού αερίου η Uniper θα καταρρεύσει, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck
«Οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της εισφοράς σίγουρα μπορούν ακόμα να επανεξεταστούν», είπε ο Ηabeck σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Προειδοποίηση ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της χώρας Uniper SE θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να αποσύρει μια νέα εισφορά που έχει σχεδιαστεί για να αποζημιώσει τις εταιρείες για τις αυξανόμενες τιμές απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholz αναμένεται να επιβάλει φόρο στην κατανάλωση φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου ενώ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper για να τους σώσει από την κατάρρευση.
Ωστόσο, αυτό το μέτρο έχει επικριθεί ευρέως επειδή οι ενεργειακές εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν να ωφεληθούν παρατύπως, με αποτέλεσμα ορισμένα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού του Scholz να ζητούν την κατάργησή του.
«Οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της εισφοράς σίγουρα μπορούν ακόμα να επανεξεταστούν», είπε ο Ηabeck σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Παρασκευή.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι, «αν απαλλαγείτε από την εισφορά», εταιρείες όπως η Uniper πιθανότατα θα κατέρρεαν, κάτι που θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τους Γερμανούς καταναλωτές.
«Kάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνική συζήτηση», πρόσθεσε ο Ηabeck.
Ο Steffen Hebestreit, επικεφαλής εκπρόσωπος του Scholz, επανέλαβε νωρίτερα την έκκληση του Habeck προς τις εταιρείες ότι δεν πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση εάν δεν τη χρειάζονται.
«Πρώτον, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί ένα νομικά στεγανό μέσο για να σταματήσουν τις εταιρείες που δεν κινδυνεύουν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση» δήλωσε ο Hebestreit την Παρασκευή σε τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ανέφερε την RWE AG και τη Shell Plc ως παραδείγματα εταιρειών που παραιτήθηκαν οικειοθελώς από τα χρήματα.

Οι τιμές ενέργειας θα είναι ένα κλάσμα αυτών που θα δούμε τον χειμώνα

Οδεύουμε σε τέτοια αύξηση τιμών της ενέργειας τον χειμώνα, που οι τρέχουσες τιμές θα είναι μικρές σε σχέση με αυτό που θα δούμε.
Σε αυτή τη παραδοχή - σοκ προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, τονίζοντας ότι η Ευρώπη σύντομα οδεύει προς μια ενεργειακή κρίση που θα δούμε "τρελές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας".
Ωστόσο, σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση, η Γερμανία μόλις ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τους 3 τελευταίους εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες της αυτό το χειμώνα.
Ο ίδιος ο Habeck είχε προχωρήσει στην εκτίμηση ότι η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σε δηλώσεις του προ διημέρου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες για έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, καθώς εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν πιθανότητες έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης