Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Παραδοχή αποτυχίας Biden: Οι Δημοκρατικοί φορτώνουν τώρα στη Fed την ευθύνη για την οικονομική ύφεση

ΗΠΑ – Παραδοχή αποτυχίας Biden: Οι Δημοκρατικοί φορτώνουν τώρα στη Fed την ευθύνη για την οικονομική ύφεση

Τι σημαίνουν οι δηλώσεις της γερουσιαστή Elizabeth Warren μετά την σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole

Σχετικά Άρθρα

Η Δημοκρατική γερουσιαστής των ΗΠΑ Elizabeth Warren δήλωσε την Κυριακή 20 Αυγούστου ότι ανησυχεί ιδιαίτερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε ύφεση και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αφήσουν ανθρώπους χωρίς δουλειά.
«Ξέρετε τι είναι χειρότερο από τις υψηλές τιμές και μια ισχυρή οικονομία;
Είναι οι υψηλές τιμές και εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς δουλειά.
Ανησυχώ πολύ ότι η Fed θα οδηγήσει ην οικονομία σε ύφεση», δήλωσε η Elizabeth Warren.
Είναι μια προφανής προσπάθεια του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών να φορτωθεί η ασκούμενη νομισματική πολιτική το βάρος της εισόδου της οικονομίας της χώρας σε ύφεση και να αποποιηθούν τις ευθύνες για τις συνέπειες των παρανοϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό ενεργειακό τομέα και την αλλοπρόσαλλη πολιτική για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που οδήγησε σχεδόν στο μηδενισμό των επενδύσεων στον κλάδο και την ανασφάλεια από την πλευρά της προσφοράς,

Fed: Δημοσιονομικές οι ευθύνες για τις πληθωριστικές πιέσεις

H Warren απαντά στη σαφή τοποθέτηση της Fed όσον αφορά τις ευθύνες για την αδυναμία κάμψης των πληθωριστικών πιέσεων.
«Η Federal Reserve δεν θα είναι σε θέση να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις επειδή έχουν τις ρίζες τους στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», σύμφωνα με report που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της κεντρικής τράπεζας το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 με αντικείμενο γιατί η δημοσιονομική πολιτική ήταν ο βασικός ένοχος πίσω από την πληθωριστική έκρηξη που τώρα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν
«Το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού έχει δημοσιονομικές ρίζες θέτει ορισμένες προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σήμερα.
Όχι μόνο ο δημοσιονομικός πληθωρισμός τείνει να είναι ιδιαίτερα επίμονος, αλλά απαιτεί επίσης μια διαφορετική πολιτική απάντηση», ανέφεραν οι συντάκτες του report, Francesco Bianchi του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Leonardo Melosi της Fed του Σικάγο.
Powell's New Guidance: Higher Rates for Longer to Beat US Inflation -  Bloomberg
Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι ήταν πολύ αργά για αυτό.
Ωστόσο, οι Bianchi και Melosi υποστήριξαν ότι ακόμη κι αν είχε ξεκινήσει πιο νωρίς δεν θα είχε μεγάλη διαφορά για τον πληθωρισμό.
«Όταν ο πληθωρισμός είναι δημοσιονομικής φύσης, η νομισματική πολιτική από μόνη της μπορεί να μην δίνει μία αποτελεσματική απάντηση», έγραψαν.
«Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια μέτρια μείωση του πληθωρισμού, με μεγάλες επιπτώσεις ωστόσο στην παραγωγή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο πληθωρισμός είναι δημοσιονομικής φύσης, η κεντρική τράπεζα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μείωσή του», επισήμαναν.

Ταχύτερη ανταπόκριση

Ειδικά για τη Fed η έκθεση υποστηρίζει πως μια… γερακίσια στροφή από την Τράπεζα αρκετά νωρίτερα, θα είχε διαμορφώσει τον πληθωρισμό μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα, ενώ παράλληλα θα είχε προκαλέσει σημαντική ζημιά στο ΑΕΠ.
Την τρέχουσα δημοσιονομική χρονιά το αμερικανικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 1 τρισ. δολάρια, στο 3,9% επί το ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ελάχιστη υποχώρηση του την επόμενη χρονιά.
Σε ανάλογοι μοίρα βρίσκεται και η Ευρωζώνη, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αναμένεται πως θα φτάσει το 3,8% φέτος και να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.
US Fed raises interest rates to fight 40-year-high inflation | World  Economic Forum
Οι προειδοποιήσεις Powell

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, προειδοποίησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου ότι οι Αμερικανοί οδηγούνταν σε μια οδυνηρή περίοδο αργής οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αυξανόμενης ανεργίας, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό
Σε μια ομιλία του επισλημανε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο υψηλά χρειάζεται και θα τα διατηρήσει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον πληθωρισμό που αυτή τη στιγμή είναι υπερτριπλάσιος του 2% που είναι ο στόχος της Fed.

Το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα είναι επώδυνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αυτά είναι δυστυχώς to κόστος της μείωσης του πληθωρισμού.
Αλλά μια αποτυχία να επαναφέρουμε τη σταθερότητα των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα», υπογράμμισε ο Powell.

Η επίθεση απο τη Warren - Οι ευθύνες και η εργαλειοθήκη

H απάντηση της Warren στη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη είναι σαφής: «Αυτό που αποκαλεί “κάποιος πόνος” σημαίνει να αφήνεις ανθρώπους χωρίς δουλειά, να κλείνεις μικρές επιχειρήσεις επειδή το κόστος του χρήματος αυξάνεται, επειδή τα επιτόκια ανεβαίνουν»,
Οι απόψεις της για την οικονομία έχουν συχνά επιρροή μεταξύ των προοδευτικών Δημοκρατικών.
Η Warren δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλός εν μέρει λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα στην αύξηση των επιτοκίων, τίποτα στην εργαλειοθήκη του Jerome Powell, που να ασχολείται άμεσα με αυτά και έχει παραδεχτεί εν γένει το γεγονός στις ακροάσεις του Κογκρέσου», δήλωσε h Γερουσιαστής πετώντας το γάντι στον κεντρικό τραπεζίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης