Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlackRock: Η Fed πρέπει να «ηρεμήσει» μετά τις αυξήσεις επιτοκίων που θα κάνει το 2022

tags :
BlackRock: Η Fed πρέπει να «ηρεμήσει» μετά τις αυξήσεις επιτοκίων που θα κάνει το 2022
Η ώθηση των επιτοκίων σε ένα εύρος μεσαίου έως υψηλού 3% «θα επιτρέψει στη Fed να φτάσει στον προορισμό της και στη συνέχεια να χαλαρώσει και να παρακολουθήσει τις προσαρμογές πολιτικής της να αποδίδουν», σύμφωνα με την BlackRock.
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, την BlackRock, οι αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2022 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό πιθανώς αρκούν ώστε να μπουν οι αξιωματούχοι της σε θέση αναμονής, περιορίζοντας τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης που θα προκαλέσει βλάβη στην οικονομία των ΗΠΑ.
Τη θέση αυτή εξέφρασε σε σημείωμα ο Rick Rinder, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος του μεγαλύτερου διαχειριστή assets παγκοσμίως.
Τα σχόλια του προέδρου της Fed, "δεν έκαναν πολλά για να ανατρέψουν την πεποίθησή μας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου", ανέφερε ο Rinder μετά την ομιλία του Powell στο συμπόσιο της Fed, προσθέτοντας ότι οι αγορές τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά ακόμα 125 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με το στέλεχος της BlackRock, ακόμα μία μεγάλη αύξηση (75 μ.β.) θα έφερνε το επιτόκιο της Fed στο εύρος του 3% - 3,25%, το οποίο βρίσκεται πέρα από τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του "ουδέτερου επιτοκίου" των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι ένα ουδέτερο επιτόκιο ούτε τροφοδοτεί ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.
Έτσι, η ώθηση των επιτοκίων σε ένα εύρος μεσαίου έως υψηλού 3% "θα επιτρέψει στη Fed να φτάσει στον προορισμό της και στη συνέχεια να χαλαρώσει και να παρακολουθήσει τις προσαρμογές πολιτικής της να αποδίδουν", κατά την BlackRock.

Φόβοι μην ξεφύγει η σύσφιξη

Παρόλο "που είναι απολύτως επιτακτικό να θέσει υπό έλεγχο η Fed τον επί του παρόντος υψηλό πληθωρισμό, ανησυχούμε για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να το παρακάνει με τη σύσφιξη και να διαγράψει μεγάλο μέρος της ανάκαμψης από το σοκ της πανδημίας", επισημαίνει ο Rinder.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των μισθών μετά την πανδημία σε συνδυασμό με τη σφιχτή αγορά εργασίας αναμένεται να λειτουργήσει θετικά υπέρ των χαμηλότερων εισοδημάτων, εάν η χώρα έχει παρέλθει την κορύφωση των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια.
"Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι εταιρικές επενδύσεις επιβραδύνονται και η αγορά κατοικίας παγώνει, εν μέσω υψηλότερων τιμών, αυστηρότερης νομισματικής πολιτική και οικονομικής αβεβαιότητας.
Έτσι η Fed μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πάρει θέση ώστε να σταθεί μακριά, απλώς να χαλαρώσει σαν παραθεριστής και να παρακολουθεί πώς λειτουργούν οι μεγάλες μεταβολές του συστήματος", εκτιμά η BlackRock.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης