Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο - Σοκ στις αναδυόμενες οικονομίες

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο - Σοκ στις αναδυόμενες οικονομίες
Ο δείκτης του δολαρίου, ένα «καλάθι» συναλλαγματικών ζευγών του αμερικανικού νομίσματος έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων, έχει αυξηθεί 14%

Στο κατώφλι του τρίτου συνεχόμενου μήνα κερδών βρίσκεται το δολάριο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, σε μια έντονη αντανάκλαση των αποκλινουσών προοπτικών για τα επιτόκια και την ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ο δείκτης του δολαρίου, ένα «καλάθι» συναλλαγματικών ζευγών του αμερικανικού νομίσματος έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων, έχει αυξηθεί 14% από την αρχή του έτους και συνεχίζει να αναρριχάται λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve δεν θα αναστείλει τη νομισματική σύσφιξη για να μειώσει τον πληθωρισμό, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Jay Powell στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο δείκτης δολαρίου ήταν στις 108,892 μονάδες…
Καταγραφή_337.JPG
Το προβάδισμα του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων αντικατοπτρίζει επίσης την ανησυχία ότι η άνοδος των τιμών στην Ενέργεια στην Ευρώπη που υποκινήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα και θα ωθήσει τις οικονομίες σε ύφεση.
«Όλα δείχνουν προς ένα ισχυρότερο δολάριο», δήλωσε ο Christian Kopf, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Union Investment.
Η Fed οδήγησε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ωθούν επίσης το δολάριο προς τα πάνω καθώς οι επενδυτές πωλούν χρέος σε άλλα νομίσματα υπέρ των καλύτερων επασφαλίστρων στα ομόλογα των ΗΠΑ.
Η απόδοση του αμερικανικού διετούς, το οποίο κινείται με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, έφτασε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, στο 3,497%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις και το ισχυρό δολάριο που τις συνοδεύει έχουν προκαλέσει σοκ στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στη ροή κεφαλαίων από τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δολάρια, αλλά και επειδή πολλές χώρες των αναδυόμενων αγορών έχουν χρέος σε δολάρια.
Ένα ισχυρότερο δολάριο σημαίνει υψηλότερες πληρωμές χρέους για αυτές τις χώρες, γεγονός που ώθησε ορισμένους επενδυτές να προβλέψουν νέο κύμα χρεοκοπιών.
Οι τιμές στην ενέργεια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη καθώς η περιοχή αναζητά προμήθειες φυσικού αερίου που διαφορετικά θα προέρχονταν από τη Ρωσία.
Η ΕΕ ετοιμάζεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.
«Δεν φαίνεται ότι μπορούν πραγματικά να δώσουν μια αξιοπρεπή μάχη έναντι του βασιλιά δολαρίου», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Rabobank, σχετικά με άλλα σημαντικά νομίσματα.
«Αν πρόκειται να πουλήσεις το δολάριο, τι θα αγοράσεις;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης