Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην αντιπρόεδρος Aramco: Η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πρώην αντιπρόεδρος Aramco: Η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο
Αντίθετα, η Ρωσία έχει πολλές εναλλακτικές αγορές για τους ενεργειακούς πόρους της
Σχετικά Άρθρα
Μιλώντας στο CNBC, ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Saudi Aramco, Sadad Al - Husseini, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αρκετή παραγωγική ικανότητα στον κόσμο για να αντικαταστήσει την προσφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Μόσχα έχει πολλές αγορές για να πουλήσει το φυσικό άεριο που παράγει».
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκή παραγωγική δυναμικότητα LNG ώστε να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές της Ρωσίας στην Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ θα εκτοξευθούν στα ύψη αυτό το χειμώνα.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κίνα μεταπώλησε ρωσικό LNG στην Ευρώπη,
όπως είναι πιθανό να κάνουν σύντομα κι άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Al-Husseini, η έλλειψη ελεύθερα διαθέσιμης προσφοράς είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
«Αυτή η κατάσταση αποτελεί ένα νέο κόσμο και δεν είναι πολύ καλός για την ενέργεια», προειδοποίησε.
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή LNG στον κόσμο για να αντισταθμίσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε το πρώην στέλεχος της Aramco, προσθέτοντας ότι, «θα χρειαστούν χρόνια για να βρει η ΕΕ πόρους για να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό».
Ο Al Housseini είπε επίσης ότι ενώ η Ρωσία μπορεί να χάσει την Ευρώπη ως τελική αγορά, υπάρχουν «πολλές εναλλακτικές αγορές» για τους ενεργειακούς πόρους της, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας ή της Ινδίας, που σπεύδουν να αψηφήσουν τις κυρώσεις της Δύσης, συνειδητοποιώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Biden δεν πρόκειται να τους επιβάλλει κυρώσεις για να τιμωρήσει την απαγορευμένη συνεργασία τους με τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, είπε, ενώ «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να της προσφέρουν κάτι περισσότερο, η Βόρεια Αφρική έχει προβλήματα», και ο ΟΠΕΚ έχει επίσης εξαντλήσει την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητά του.
«Λοιπόν, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.
Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος κατέληξε ότι αν και η ρωσική οικονομία μπορεί να υποφέρει από τις δυτικές κυρώσεις, θα υποφέρει μαζί της και ο υπόλοιπος κόσμος.
Ωστόσο, «η Ρωσία μπορεί να ανακάμψει πολύ νωρίτερα από την Ευρώπη», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης