Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από Ρωσία - Έμμεση απειλή για Nord Stream - Embargo σε πετρέλαιο και αέριο εάν μπει πλαφόν

Επίδειξη ισχύος από Ρωσία - Έμμεση απειλή για Nord Stream - Embargo σε πετρέλαιο και αέριο εάν μπει πλαφόν
Η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών του G-7 συνεδριάζουν για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τον πόλεμο νεύρων με την Ευρώπη συνεχίζει η Ρωσία εκτοξεύοντας έμμεσες απειλές σχετικά με την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, αύριο (3/9/2022), και προειδοποιώντας με embargo όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Κι όλα αυτά την ίδια ημέρα, που οι υπουργοί Οικονομικών του G-7 συνεδριάζουν με βασικό θέμα την συμφωνία για… πλαφόν.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία (δια στόματος Medvedev) απειλεί και με embargo στο ρωσικό αέριο εάν επιβληθεί ανώτατη τιμή. «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη»: αυτό ήταν το σχόλιο του Dmitry Medvedev σε δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen για το ρωσικό αέριο.
Είναι προφανές ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος, Vladimir Putin, επιχειρούν μια «επίδειξη ισχύος» στην εξαρτημένη ενεργειακά Ευρώπη, που οδεύει προς έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις, ακόμη και με γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου, η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι περιορισμένη. Σε περίπτωση δηλαδή ενός δύσκολου χειμώνα, με τη ζήτηση στα ύψη, τα αποθέματα δεν πρόκειται να επαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Έμμεση απειλή από Κρεμλίνο για Nord Stream 1

Η αξιοπιστία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 απειλείται καθώς μόνον μία τουρμπίνα λειτουργεί στον βασικό σταθμό συμπίεσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία μειώθηκε στο ένα πέμπτο των δυνατοτήτων του αγωγού και σταμάτησε τελείως την Τετάρτη (31/8/2022) για εργασίες συντήρησης που προβλέπεται να ολοκληρωθούν αύριο (3/9/2022). Η Ρωσία έχει επικαλεστεί ελαττωματικό εξοπλισμό ή καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού ως βασικό λόγο της μείωσης των παραδόσεων μέσω του Nord Stream 1.
Η δήλωση αυτή έρχεται να διαλύσει την προηγούμενη ανακούφιση που είχε προσφέρει η είδηση ότι τα δεδομένα για τα αιτήματα για φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι οι ροές μάλλον θα επανεκκινήσουν, όταν, σύμφωνα με όσα έχει πει η Gazprom, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης.

Απειλή για embargo στις εξαγωγές πετρελαίου

Την ίδια στιγμή, ο Peskov σημείωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. «Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Novak.
«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα, αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Peskov.
Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας: «Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου».

Embargo και στο αέριο

Με διακοπή των ροών και στο φυσικό αέριο απειλεί η Ρωσία, στην περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει πλαφόν στην τιμή.
Ειδικότρερα, αντιδρώντας σε σχόλια της επκεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι αφού χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν προανήγγειλε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σήμερα η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών». Η von der Leyen εξήγησε ότι αυτό θα γίνει προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ του G7

Κι όλα αυτά τη στιγή που οι υπουργοί Οικονομικών του G-7 συνεδριάζουν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές για τις διεθνείς αγορές ρωσικού πετρελαίου. Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, oι υπουργοί Οικονομικών του G-7 συναντώνται σήμερα (2/9/2022), όπου αναμένεται να υποστηρίξουν επίσημα το σχέδιο.
Το σχέδιο του G-7, το οποίο αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών τιμωρίας της Ρωσίας για τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία, θα επιτρέψει στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου υπό το πλαφόν στις τιμές να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση δεξαμενόπλοιων.
Μόλις γίνει επίσημη η υποστήριξη του G-7, οι διπλωμάτες θα πρέπει να πείσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία - και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Αυτό το πακέτο, το οποίο απαγορεύει την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου, απαγόρευσε σε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν εταιρείες του μπλοκ που παρέχουν ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σχετικές με το πετρέλαιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν. Η Ινδία είναι απρόθυμη να ενταχθεί επισήμως σε ένα σύστημα ανώτατου ορίου τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει η πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Η Ουγγαρία, που διατηρεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, έχει διαμηνύει ότι θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες του G-7 ανακοίνωσαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στη Γερμανία ότι θα εξετάσουν το σχέδιο για πλαφόν. Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, επιμένει ότι το πλαφόν στις τιμές μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο εάν υιοθετηθεί παγκοσμίως και υποστηρίζεται κι από άλλες χώρες, εκτός από όσες είναι στη G-7. Η υποστήριξη μεγάλων αγοραστών ρωσικού πετρελαίου, όπως η Ινδία και η Τουρκία, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας θα είναι σε ποιο επίπεδο θα οριστεί το ανώτατο όριο τιμής. Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν ότι σκοπεύουν να το διορθώσουν ελαφρώς πάνω από το οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, αν και το τελικό επίπεδο θα εξαρτηθεί εν μέρει από την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου όταν τεθεί σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης