«Το τίμημα του μέτρου θα κληθούν να πληρώσουν πρώτα οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές » υποστήριξε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός
Η Ρωσία δεν σκοπεύει να συνεχίζει να προμηθεύει με πετρέλαιο χώρες που θα υποστηρίξουν την πρόταση για περιορισμό της τιμής των ρωσικών καυσίμων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πλήρης παραλογισμός», σχολίασε την ιδέα των χωρών της G7 να υποβάλουν ένα κατάλληλο σχέδιο.
Σύμφωνα με τον Novak, οι προσπάθειες παρέμβασης στους μηχανισμούς της αγοράς σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίησή της.
Απειλούν επίσης ολόκληρη την αγορά πετρελαίου και την ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.
«Το τίμημα θα πληρώσουν, πρώτα απ' όλα, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι ήδη πληρώνουν υψηλές τιμές λόγω των αποσταθεροποιητικών παραγόντων που υφίστανται» είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να προμηθεύει πετρέλαιο εφόσον δεν ισχύσουν οι νόμοι της αγοράς.
Πρόσθεσε επίσης ότι Ρώσοι πετρελαϊκοί όμιλοι ετοιμάζονται για την επιβολή εμπάργκο από τις χώρες της Ε.Ε.
«Οι εταιρείες μας ξέρουν για το πλαφόν τον Δεκέμβριο, προετοιμάζονται γι' αυτόν.
Σίγουρα θα λάβουν υπόψη πολλά πράγματα και επομένως όλα τα σχέδιά μας είναι προσανατολισμένα για τότε» διαβεβαίωσε.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η χώρα παράγει ακριβώς όσο πετρέλαιο μπορεί να εξαχθεί και να πωληθεί.
Σημείωσε ότι ο αριθμός αυξάνεται σταδιακά και εάν οι εταιρείες μπορέσουν να βρουν αγορές, αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έχει δηλώσει ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις δυτικές χώρες και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η αντίδραση των χωρών του ΟΠΕΚ+, Ινδίας και Κίνας στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, καμία από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, αλλά ούτε η Ινδία και η Κίνα υποστήριξαν την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο πετρέλαιο από τη Ρωσία.
«Δεν έχω ακούσει ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν συμφωνήσει. Δεν έχουμε ακούσει από άλλους παραγωγούς πετρελαίου, που συμμετέχουν στην αγορά, τουλάχιστον μία θετική απάντηση για αυτόν τον παραλογισμό που συζητείται», είπε ο Νόβακ.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, οι ΗΠΑ πρότειναν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπαίνει στο τραπέζι των G7 που συνεδριάζουν την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου.
Πλαφόν θέλουν G7 και Κομισιόν
Oι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκρηκτικών τιμών ενέργειας περιλαμβάνουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για ορισμένους ηλεκτροπαραγωγούς που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, αναφέρει έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters.
Το πλαφόν αυτό θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να συγκεντρώνουν έσοδα έτσι ώστε να τα χρησιμποποιούν και να μειώνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με μια πανευρωπαϊκή μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το έγγραφο.
«Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τα πυρηνικά εργοστάσια, που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.
Παράλληλα, το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στις αγορές του ρωσικού πετρελαίου θα συζητήσουν την Παρασκευή 2/9 οι υπουργοί Οικονομικών των G7, στο πλαίσιο των κυρώσεων που λαμβάνουν οι χώρες της Δύσης κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen και οι ομόλογοι της θα συναντηθούν την Παρασκευή για το ζήτημα, θέλοντας να περιορίσουν τις ποσότητες «μαύρου χρυσού» που πουλά η Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών