Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωνία για ενεργειακή «Lehman Brothers»: Αγώνας δρόμου από Γερμανία και άλλες χώρες να αποφευχθεί η κατάρρευση εταιρειών

Αγωνία για ενεργειακή «Lehman Brothers»: Αγώνας δρόμου από Γερμανία και άλλες χώρες να αποφευχθεί η κατάρρευση εταιρειών
Σκάει η «φούσκα» του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η ηλεκτρική ενέργεια πιέζει αφόρητα τις ταμειακές ροές των εταιρειών – Φόβοι ότι το ενδεχόμενο κατάρρευσής τους θα μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα απειλήσει την οικονομική σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα
Υπό την πίεση του ισχυρού σοκ στην προσφορά που προκαλεί το μαρτύριο.. της στρόφιγγας από την Gazprom στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται πως σκάει η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας της ΕΕ που εδρεύει στο Άμστερνταμ καθώς έχει προκληθεί κρίση ρευστότητας στις περισσότερες ενεργειακές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου οι οποίες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ταμειακές ροές για να εγγυηθούν τα τεράστια ποσά των συναλλαγών στην ενεργειακή αγορά.

Μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης εξαγγέλλουν προγράμματα εγγυήσεων για την ρευστότητα των εταιρειών υπό το φόβο ότι η πιθανότητα κατάρρευσής τους θα μεταδοθεί σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα απειλήσει τη σταθερότητα των οικονομιών.
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δεν μπορεί να αντέχει την πίεση αυτής της διακυμανσης στην προσφορά ούτε αυτά τα ύψη των τιμών επισημαίνουν αναλυτές ενώ πολιτικοί όπως ο υπουργός Οικονομιών της Σουηδίας υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς «πολεμικής οικονομίας» λόγω των παράλογων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Σουηδία: Εγγυήσεις 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο

Η σουηδική κυβέρνηση διέθεσε 6 δισεκατομμύρια κορώνες (664 εκατομμύρια δολάρια) για να μειώσει τον αντίκτυπο των ραγδαίων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επισημαίνοντας ότι η μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του κόστους τον περασμένο μήνα.
Τη ίδια ώρα θα παράσχει σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που είναι εγγεγραμμένες το τμήμα εκκαθαρίσεων συναλλαγών Nasdaq Clearing 250 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (23,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πιστωτικές εγγυήσεις, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Απαιτήσεις ρευστότητας και οικονομική αποσταθεροποίηση

Το μέτρο έχει στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις ρευστότητας που απαιτούνται για τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφύγουν τεχνικές αδυναμίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα γεγονότων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική αποσταθεοποίηση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη. .
Οι ενέργειες της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας έχουν βυθίσει τη Σουηδία σε μια «πολεμική οικονομία», δήλωσε ο Damberg.
«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε.
Οι εγγυήσεις απευθύνονται κυρίως σε σουηδικές εταιρείες, αλλά και σε οντότητες που εδρεύουν σε άλλες σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στη δίνη της έκρηξης των τιμών 

Η διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να απειλήσει τη οικονομική σταθερότητα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη η πρωθυπουργός Magdalena Andersson το Σαββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022.
Οι εγγυήσεις -σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων που απαιτούνται για τις συναλλεγές στην ηλεκτρική ενέργεια- θα ανέλθουν σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» σουηδικές κορόνες, δήλωσε η ίδια.
«Η χθεσινή ανακοίνωση (της Gazprom) όχι μόνο κινδυνεύει να οδηγήσει σε έναν '' χειμώνα σε κατάσταση πολέμου'', αλλά απειλεί και τη χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα», δήλωσε η Andersson
Ο Erik Thedéen, επικεφαλής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Σουηδίας, δήλωσε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία αυξήθηκαν 11 φορές το περασμένο έτος, οδηγώντας σε άλμα στις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις.
Πρόσθεσε ότι χωρίς στήριξη ρευστότητας οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρεοκοπίες και μεγάλες απώλειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της αγοράς λόγω της αδυναμίας εκκσθάρισης των συναλλαγών.
«Βρίσκεται κάτω από πολύ σοβαρή πίεση η αγορά», δήλωσε.

Πρόγραμμα διάσωσης και στην Αυστρία

Την ίδια ώρα στην Αυστρία η Wien Energie ζήτησε να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα διάσωσης το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 μετά εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και εικασιών ότι η εταιρεία δεν έκανε καλή διαχείριση στα κεφάλαιά της.
Ο πρόεδρος της χώρας Karl Nehammer δηλωσε ότι για τη Wien Energie, η οποία είναι δημόσια, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες όσον αφορά το οικονομικό αδιέξοδο στι ιοιλθι έχει περιέλθει
«Ο στόχος ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γρήγορα...
Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι όλα αυτά τα ερωτήματα, που σωστά τίθενται, πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τη Wien Energie (και) τον προμηθευτή ενέργειας», είπε στους δημοσιογράφους.
Η εταιρεία -σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο- δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε πληγεί από την «έκρηξη τιμών» την οποία δεν έχει ακόμη μεταφέρει στους πελάτες, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει φερέγγυα.
Στο πλαίσιο της διάσωσής της, η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει ραγδαία κόστη, κάτι που σημαίνει ότι ένα ιστορικό σοκ τιμών αναμένεται να αντιμετωπίσει Αυστρία το επόμενο... διάστημα όπως και στη Σουηδία.

Φινλανδία: Έκτακτη ενίσχυση ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιτωτικές εγγυήσεις και εγγυήσεις ρευστότητας

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εγγυήσεις ρευστότητας θα παρασχεθούν με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων δανείων και όχι επιχορηγήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022
Η πρωθυπουργός Sanna Marin έκανε την ανακοίνωση, πλαισιωμένη από την υπουργό Οικονομικών Annika Saarikko και τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintilä.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να διαπραγματευτεί το πακέτο χρηματοδότησης και ξεκίνησε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.
Η Marin δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.5 Σεπτεμβρίου
Στο κοινοβούλιο
Η έκτακτη χρηματοδότηση συζητήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της περασμένης εβδομάδας και ξανά από τους ηγέτες των πέντε κυβερνητικών κομμάτων το Σάββατο 3/9, όταν η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε παρόμοια έκτακτη χρηματοδότηση.
Η Saarikko σχολίασε στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου 3/9 ότι οι προετοιμασίες για το οικονομικό πακέτο έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.
«Μια δέσμη μέτρων για τους κινδύνους διαχείρισης της ρευστότητας των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα τεθεί γρήγορα στο Κοινοβούλιο».

Υπό αυστηρούς όρους

Στη συνέντευξη Τύπου, η Saarikko δήλωσε ότι το κράτος δεν θα προσφέρει δωρεάν χρήματα αλλά μάλλον δάνεια και εγγυήσεις δανείων με "εξαιρετικά αυστηρούς όρους" που θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση.
Η υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος των μέτρων ήταν η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και η ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας στη Φινλανδία.
«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε μια μείζονα κρίση», είπε, σημειώνοντας ότι ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να κινδυνεύσουν να καταρρεύσουν λόγω προβληματικών ταμειακών ροών.
Ωστόσο, είπε ότι ήταν αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί μια χειρότερη κατάσταση.
Ο Saarikko κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει συλλογική δράση για το θέμα το συντομότερο δυνατό.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Lintilä είπε ότι η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε φινλανδικές εταιρείες και όχι, για παράδειγμα, στη γερμανική θυγατρική της Uniper τη Fortum που ανήκει στο δημόσιο το οποίο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης