Πάνω από δυόμισι χρόνια αφότου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο Covid και ενοχοποιήθηκαν οι νυχτερίδες στην Κίνα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) επισημαίνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και των ιπτάμενων θηλαστικών «δεν βασιζόταν σε επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις» και προκάλεσε περιττό άγχος και σύγχυση παγκοσμίως.
«Οι νυχτερίδες έχουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν σχετικά εύκολα ιούς που θεωρούνται θανατηφόροι για άλλα θηλαστικά», δήλωσαν.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Dr. Maya Weinberg από το εργαστήριο του καθηγητή Yossi Yovel, επικεφαλής της Σχολής Νευροεπιστημών Sagol του TAU και μέλος διδακτικού ερευνητικού προσωπικού της Σχολής Ζωολογίας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Steinhardt.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεκάδες κορυφαία άρθρα και μελέτες σε αυτόν τον τομέα και τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν γραπτώς στο διάσημο περιοδικό iScience με τίτλο «Αναθεώρηση του παραδείγματος: Είναι οι νυχτερίδες πραγματικά δεξαμενές παθογόνων ή διαθέτουν αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα;»
Λανθασμένη θεωρία
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η «διαβόητη φήμη» των νυχτερίδων (θηλαστικά της τάξης των Chiroptera) είναι ευρέως γνωστή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό και ότι συχνά κατηγορούνται ότι είναι «Δράκουλες που ρουφούν αίμα» και είναι δεξαμενές ιών συμπεριλαμβανομένου του Covid αποτελώντας έτσι απειλή για τη δημόσια υγεία.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η Weinberg προσπάθησε να καταρρίψει αυτή τη «λανθασμένη θεωρία» και να αποδείξει ότι οι νυχτερίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξόντωση των εντόμων, στην αναφύτευση αποψιλωμένων περιοχών και στην επικονίαση των καλλιεργειών.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πράγματι στοιχεία ότι η προέλευση του «αρχαίου δυναμικού» Covid ήταν στις νυχτερίδες, «αλλά από την άλλη πλευρά, μέχρι τώρα, δύο χρόνια μετά την πρώτη έκρηξη της πανδημίας, δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα. ποια είναι η ακριβής προέλευση της παραλλαγής του ιού».
Ισχυρά αντισώματα
Γενικά, οι νυχτερίδες θεωρούνται λανθασμένα ως δεξαμενές πολλών μεταδοτικών ασθενειών, μόνο λόγω του ότι είναι ορολογικά θετικές.
Με άλλα λόγια, κατέχουν αντισώματα, που σημαίνει ότι οι νυχτερίδες έχουν επιζήσει από την ασθένεια και ανέπτυξαν ανοσοαπόκριση», δήλωσε η Weinberg, όπως γράφει η Jerusalem Post.
«Μετά από αυτό, ξεπέρασαν τον ιό εντελώς και αποδεσμεύτηκαν από αυτόν. Ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον φορείς του.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ένας ιός παρόμοιος με ανθρώπινο παθογόνο μπορεί να βρεθεί στις νυχτερίδες.
Πάντως, δεν είναι παθογόνο για τον άνθρωπο και δεν αρκεί να χρησιμοποιηθούν οι νυχτερίδες ως δεξαμενή», σημειώνει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών