Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παίζουν με τη φωτιά»: Νέες βολές Κίνας κατά ΗΠΑ - Επικρίνει το αμερικανικό σχέδιο 1 δισ. για την προμήθεια όπλων στην Ταϊβάν

«Παίζουν με τη φωτιά»: Νέες βολές Κίνας κατά ΗΠΑ - Επικρίνει το αμερικανικό σχέδιο 1 δισ. για την προμήθεια όπλων στην Ταϊβάν
Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τρία συμβόλαια όπλων και τεχνικής υπηρεσίας συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν

Οι προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν θεωρούνται ένα επικίνδυνο «παιχνίδι με τη φωτιά» που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε «εγκαύματα» τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη 6/9 ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Ταν Κεφέι.
«Οι αποστολές όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι ενέργειες που παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της «μίας Κίνας»», ανέφερε ο ιστότοπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν μπορεί κανείς να ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του λαού. Το παιχνίδι με τη φωτιά θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα [οι Ηνωμένες Πολιτείες] να καούν».
Όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θα συνεχίσει να οξύνει την μαχητική του ικανότητα, ώστε να είναι προετοιμασμένος για το ξέσπασμα μιας ένοπλης σύγκρουσης.
«Σίγουρα θα βάλουμε τέλος σε οποιεσδήποτε απόπειρες εξωτερικής παρέμβασης και υποστήριξης προς τους Ταϊβανέζους αυτονομιστές», πρόσθεσε ο Ταν Κεφέι.\
«Απαιτούμε από την αμερικανική πλευρά να εγκαταλείψει αμέσως τα σχέδια για την προμήθεια όπλων στην Ταϊπέι και να σταματήσει επειγόντως τις διαστρατιωτικές επαφές με την Ταϊβάν», κατέληξε.

Αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν

Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τρία συμβόλαια όπλων και τεχνικής υπηρεσίας συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν: εξοπλισμό και υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης για σταθμούς ραντάρ, 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84L Harpoon Block II, τέσσερις πύραυλους ATM-84L-1 Harpoon Block II, 100 AIM-9X Block II Sidewinder τακτικοί πύραυλοι αέρος-αέρος (Block 2 Sidewinder). Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει ακόμη αυτές τις συμφωνίες. 

Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Ταϊπέι εγείρει ανησυχίες για το Πεκίνο, το οποίο τονίζει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και προτρέπει τον Λευκό Οίκο να σεβαστεί την πολιτική της «μίας Κίνας».
Η Ταϊβάν διοικείται από τη δική της διοίκηση από το 1949, αλλά, σύμφωνα με την επίσημη θέση που υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θεωρείται μια από τις επαρχίες της Κίνας.
Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν το 1979 και δημιούργησαν νέες επαφές και σχέσεις με την Κίνα.
Αναγνωρίζοντας την πολιτική της «μίας Κίνας», η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διατηρεί επαφή με τη διοίκηση της Ταϊπέι και να προμηθεύει το νησί με όπλα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης