Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες - Ο DAX στο -0,4%

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες - Ο DAX στο -0,4%
Τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τους φόβους για ύφεση, με τους επενδυτές να αποστρέφονται το ρίσκο
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της Beige Book που θα δημοσιεύσει σήμερα η Fed και των αυριανών (8/9) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τους φόβους για ύφεση, με τους επενδυτές να αποστρέφονται το ρίσκο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3% στις 12.841 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,7% στις 7.245 μονάδες. 
Στις 6.094 μονάδες με απώλειες 0,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει οριακή πτώση στις 21.481 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει άνοδο 0,2% στις 7.856 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί, με το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του ολλανδικού TTF να υποχωρεί 5% στα 228 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί 1,2% στα 85,84 δολ. το βαρέλι και το brent στα 91,82 δολ. το βαρέλι με απώλειες 1%.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε 0,3% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.
Στην Κίνα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις εξαγωγές τον Αύγουστο, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 7,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Στο ταμπλό, οι εταιρίες εξόρυξης και ενέργειας σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές ζήτησης ύστερα από την ανακοίνωση αναιμικών στοιχείων για το εμπόριο στην Κίνα.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης πετρελαίου και αερίου σημείωσε πτώση 2,2%, ενώ οι εταιρίες εξόρυξης υποχώρησαν κατά 2,3%.

Ευρωζώνη: Ετήσια ανάπτυξη 4,1% το β' τρίμηνο 2022

Με ρυθμό 4,1% έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.
Αναλυτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στη ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,1% στο ευρώ ζώνη του ευρώ και κατά 4,2% στην ΕΕ το β΄ τρίμηνο του 2022, μετά από +5,4% στη ζώνη του ευρώ και +5,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η Ολλανδία (+2,6%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από Ρουμανία (+2,1%) και η Κροατία (+2,0%).
Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,1%), την Εσθονία (-1,3%), τη Λετονία (-1,0%) και στη Λιθουανία (-0,5%).

Γερμανία: Πτώση 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο 2020


Η βιομηχανική μηχανή της Γερμανίας δέχθηκε σημαντικό πλήγμα τον Ιούλιο, εν μέσω ενός τοξικού συνδυασμού προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της μείωσης των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς λιγότερο από την προβλεπόμενη μείωση κατά 0,5%, και κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν ωραιοποιηθεί από το γεγονός ότι οι σχολικές διακοπές άρχισαν αργότερα φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η συνήθης καλοκαιρινή πτώση της παραγωγής ήταν μικρότερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Υποστηρίχθηκαν επίσης από την παραγωγή κατασκευών, η οποία αυξήθηκε κατά 1,4%, και από την παραγωγή ενέργειας, η οποία αυξήθηκε κατά 2,8%.
Αντίθετα, η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 1,0% και η παραγωγή από τους ενεργοβόρους τομείς, ειδικότερα, μειώθηκε κατά 1,9%, γεγονός που καταδεικνύει πόσο έχει πλήξει η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η παραγωγή των ενεργοβόρων βιομηχανιών έχει μειωθεί σχεδόν 7% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ωρολογιακή βόμβα η ενεργειακή κρίση

"Για τη βιομηχανική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα", δήλωσε ο Carsten Brzeski της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες του, αν και σημείωσε ότι ο τομέας δεν έχει ακόμη "πέσει από τον γκρεμό".
"Με τις διαρκείς πιέσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών, η τιμολογιακή δύναμη των εταιρειών εξασθενεί", πρόσθεσε. "Είναι αξιοσημείωτο ότι το τρίτο πακέτο μέτρων ανακούφισης της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Κυριακή παρείχε μόνο πολύ περιορισμένη στήριξη σε αυτό το τμήμα της οικονομίας".
Η στατιστική υπηρεσία Destatis σημείωσε ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να υποφέρει όχι μόνο από τις επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και από τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκε από το COVID-19 και, πιο πρόσφατα, από την ξηρασία που περιόρισε τη ναυσιπλοΐα στις σημαντικότερες εσωτερικές πλωτές οδούς της Γερμανίας, όπως ο Ρήνος.
Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε σε όλους τους τομείς, με την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών να μειώνεται κατά 2,4%, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον τομέα των τροφίμων και των ποτών. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 0,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης