Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Απογοήτευσε ο πληθωρισμός, στο 8,3% - Πιέσεις στη Fed για επιθετική αύξηση επιτοκίων, ακόμη και 100 μ.β. στις 21/9

ΗΠΑ: Απογοήτευσε ο πληθωρισμός, στο 8,3% - Πιέσεις στη Fed για επιθετική αύξηση επιτοκίων, ακόμη και 100 μ.β. στις 21/9
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο
Σχετικά Άρθρα

Απογοήτευσαν αγορές και επενδυτές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, παρά την επιβράδυνση.
Ο πληθωρισμός του Αυγούστου 2022 ανήλθε στο 8,3%, από 8,5% τον Ιούλιο, τα στοιχεία ωστόσο ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, γεγονός που κλιμακώνει τις πιέσεις στη Federal Reserve για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, μέχρι το τέλος του έτους.
Μάλιστα, δεν λείπουν οι traders που «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει σε υψηλά 40 ετών.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο, από 5,9% τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη καταναλωτή στο 8,1%, και τον δομικό δείκτη στο 6,1%.
Αυτό που προβλημάτισε επίσης τις αγορές, είναι ότι σε επίπεδο μήνα ο δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ αναμενόταν μείωση 0,1%, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,6%.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 5% σε μηνιαία βάση. με αιχμή την πτώση του δείκτη της βενζίνης κατά 10,6%.
Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από άλλες αυξήσεις.
Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο και το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του δείκτη τιμών καταναλωτή, σημείωσε άλμα 0,7% και είναι αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης παρουσίασαν επίσης μεγάλη αύξηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,8% τον μήνα και κατά 5,6% από τον Αύγουστο του 2021. Οι τιμές των νέων οχημάτων επίσης ανέβηκαν, σημειώνοντας αύξηση 0,8%, αν και τα μεταχειρισμένα οχήματα μειώθηκαν κατά 0,1%.




Θα παραμείνει επιθετική η Fed


Μετά και τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, καθώς πλέον οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συντηρήσει τον ρυθμό της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 3,43%.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περίπου 4 μονάδες βάσης στο 3,55%.
Οι αγορές υποχώρησαν μετά την είδηση, με τη Wall Street να σημειώνει ισχυρές απώλειες.
«Η σημερινή μέτρηση αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση του μεγάλου δρόμου που έχουμε μπροστά μας έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει σε κανονικά επίπεδα», δήλωσε ο Mike Loewengart, αναλυτής της Morgan Stanley.
«Οι ευσεβείς πόθοι ότι βρισκόμαστε σε πτωτική τροχιά και ότι η Fed θα κατεβάσει το γκάζι μπορεί να ήταν λίγο πρόωρες», πρόσθεσε.
Οι αγορές ανέμεναν ευρέως ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα (21/9).
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, oi traders απέσυραν το ενδεχόμενο μιας αύξησης κατά 0,50% και μάλιστα τιμολογούσαν πιθανότητα 10% για αύξηση 100 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης