Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από το +150% στο -35% οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές - Τι συνέβη στο Borsa Istanbul, ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας

Από το +150% στο -35% οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές - Τι συνέβη στο Borsa Istanbul, ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας
Οι αναλυτές λένε ότι η θετική απόδοση του χρηματιστηρίου δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια άλλη πιθανή μείωση των επιτοκίων – ή απλώς μια αναστολή των αλλαγών του τρέχοντος επιτοκίου – καθώς η Τουρκία αρνείται να ακολουθήσει την οικονομικά ορθόδοξη πολιτική στην καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού της, που τώρα ξεπερνά το 80%.
Ο ευρασιατικός κόμβος των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων – στον οποίο πολλές μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να είναι αρκετά εκτεθειμένες, και ο οποίος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε γεωπολιτικές εντάσεις – γνώρισε μεγάλες αναταράξεις στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, πέρα ​​από τις δραματικές πτώσεις του νομίσματός του τα τελευταία χρόνια.
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε μεγάλη αναταραχή στο χρηματιστήριο της Τουρκίας, το Borsa Istanbul, με τις τουρκικές τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν κατά 35% την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Δευτέρα, μετά από ένα ράλι 150% από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Αυτό ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές και τους traders να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση, αν και τελικά αποφάσισαν να μην παρέμβουν στην αγορά.

Μεγάλη η αστάθεια

Η αιτία της αστάθειας;
Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας ώθησε τους επενδυτές να διαθέσουν τα χρήματά τους σε μετοχές για να προστατεύσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
Αλλά ήταν και ο φόβος για υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις επακόλουθες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που πιθανότατα πυροδότησε την ξαφνική πτωτική στροφή, πιστεύουν οι αναλυτές.
Η πτώση εξαφάνισε περισσότερα από 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις εισηγμένες τράπεζες της χώρας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλότερα επιτόκια που ορίζονται από τις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα ενός ισχυρότερου δολαρίου προκαλούν προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία που εισάγουν τα ενεργειακά τους αποθέματα σε δολάρια και έχουν μεγάλα χρέη σε δολάρια και επομένως θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για αυτά.
Η πτώση της αγοράς οδήγησε σε κλήσεις περιθωρίου (margin calls), όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες απαιτούν από τους επενδυτές να προσθέσουν χρήματα στις θέσεις τους για να καλύψουν τις απώλειες σε μετοχές που αγόρασαν με «περιθώριο» ή δανείστηκαν χρήματα.
Αυτό προκάλεσε περαιτέρω άνοδο των πωλήσεων, έως ότου το κύριο γραφείο συμψηφισμού της Τουρκίας, το Takasbank, ανακοίνωσε την Τρίτη χαλάρωση των απαιτήσεων για τις πληρωμές εξασφαλίσεων για τις συναλλαγές περιθωρίου κέρδους.
Οι τραπεζικές μετοχές και η Borsa συνολικά ανέκαμψαν ελαφρά, με το χρηματιστήριο να σημειώνει άνοδο 2,43% από το κλείσιμο της Δευτέρας.
Αλλά ο δείκτης Borsa Istanbul εξακολουθεί να είναι κατά 73,86% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Εκτοξευόμενος πληθωρισμός

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η θετική απόδοση του χρηματιστηρίου δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας, καθώς προσβλέπουν στην απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2022.
Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό λίγο πάνω από το 80%, η Τουρκία σόκαρε τις αγορές τον Αύγουστο με μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% – εμμένοντας στη σταθερή πεποίθηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι τα επιτόκια θα αυξήσουν μόνο τον πληθωρισμό, αντίθετα με τις ευρέως διαδεδομένες οικονομικές αρχές.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του κόσμου αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.
Οι παρατηρητές της χώρας προβλέπουν άλλη μια περικοπή, ή το πολύ μια διακράτηση, που πιθανότατα σημαίνει περισσότερα προβλήματα για την τουρκική λίρα και για το κόστος ζωής των Τούρκων.
Οι οικονομολόγοι της Capital Economics προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
«Είναι σαφές ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό πολιτική πίεση για να τηρήσει τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική του Erdogan και είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην ανάπτυξη στην Τουρκία και όχι τόσο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.
«Ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό τέτοια πίεση, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων για ίσως ακόμη έναν ή δύο μήνες… το παράθυρο μείωσης των επιτοκίων είναι μικρό».
Ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, προβλέπει επίσης μείωση κατά 100 μονάδες βάσης.
Ο Erdogan δεν θα χρειαστεί δικαιολογία για αυτό, είπε ο Ash, αναφέροντας τις μελλοντικές εκλογές ως τον λόγο πίσω από την κίνηση.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας MUFG, εν τω μεταξύ, προβλέπουν παραμονή στο τρέχον επιτόκιο 13%.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και περαιτέρω πτώση της λίρας, η οποία έχει ήδη υποχωρήσει 27% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και 53% τον τελευταίο χρόνο.
Σχετικά με την επίδραση των αποφάσεων του Erdogan στο τουρκικό χρηματιστήριο, ο Ash είπε: «Ο κίνδυνος αυτών των ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών είναι να δημιουργήσουν κακή κατανομή πόρων, φούσκες, οι οποίες τελικά θα σκάσουν, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης