Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική μείωση φόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Η μεγαλύτερη περικοπή από το 1972 - Το νέο πακέτο στήριξης Truss

Ιστορική μείωση φόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Η μεγαλύτερη περικοπή από το 1972 - Το νέο πακέτο στήριξης Truss
Η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου των 1,1148 δολαρίων καθώς ο Kwarteng ενημέρωσε το κοινοβούλιο

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε ιστορικές φορολογικές περικοπές την Παρασκευή 23/9 παρουσιάζοντας την οικονομική ατζέντα της νέας κυβέρνησης και τα επικείμενα σχέδια για ανάπτυξη στη χώρα.
Η είδηση έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τα βρετανικά κρατικά ομόλογα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Ο Kwarteng κατάργησε επίσης τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος της χώρας και για πρώτη φορά έβαλε ένα τίμημα στα σχέδια δαπανών της πρωθυπουργού Liz Truss, η οποία θέλει να διπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.
Οι επενδυτές ξεφόρτωσαν άμεσα τα βρετανικά κρατικά ομόλογα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng μείωσε επίσης το τέλος χαρτοσήμου στις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας με το κόστος να φτάνει στα 60 δισ. λίρες τους επόμενους έξι μήνες.
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών ανέφερε ότι οι φορολογικές περικοπές ήταν οι μεγαλύτερες από τον προϋπολογισμό του 1972 - ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι κατέληξε σε καταστροφή λόγω του πληθωριστικού του αποτελέσματος.
Ερωτηθείς την Παρασκευή για το πώς θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία τις δαπάνες της μειώνοντας τους φόρους, ένας υπουργός είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν η απάντηση σύμφωνα με το πρακτορείο του Reuters.
Δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 55% των διεθνών τραπεζών και οικονομικών συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα έκρινε ότι τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο απότομης απώλειας εμπιστοσύνης. 

Υποχώρησε η λίρα 

Η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου των 1,1148 δολαρίων καθώς ο Kwarteng ενημέρωσε το κοινοβούλιο.
«Το σχέδιό μας είναι να επεκτείνουμε την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας μέσω φορολογικών κινήτρων και μεταρρυθμίσεων», είπε ο Kwarteng.
«Έτσι θα ανταγωνιστούμε επιτυχώς τις δυναμικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Έτσι θα μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης». 
Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης  χαρακτήρισε τα σχέδια ως ένα "απελπισμένο στοίχημα".

Συνολικά οι νέες μειώσεις

  • Μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023 και κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%
  • Κατάργηση αύξησης 1,25% στους φόρους της Εθνικής Ασφάλισης
  • Τερματισμός προγραμματισμένης αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον βασικό φόρο στο 19%
  • Χαλάρωση χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών, μια απόφαση που οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών, ελαφρύνοντας το βάρος σε 200.000 αγοραστές ετησίως
  • Στόχος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτυχθεί 2,5% ετησίως, ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από μια δεκαετία
  • Κατάργηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές μπόνους στους τραπεζίτες
  • Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με πιο λίγους κανονισμούς για όσους χτίζουν επιχειρήσεις
  • Ακύρωση προγραμματισμένης αύξησης των φόρων στο αλκοόλ

www.bankingnews.gr 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης