Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη (ξανά) η Ευρώπη: Ποιες χώρες θα δώσουν άσυλο σε Ρώσους που διαφεύγουν της επιστράτευσης

Διχασμένη (ξανά) η Ευρώπη: Ποιες χώρες θα δώσουν άσυλο σε Ρώσους που διαφεύγουν της επιστράτευσης
Τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία έχουν ήδη ταχθεί κατά της παροχής καταφυγίου στους Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν το σχέδιο Putin

Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι το μπλοκ θα πρέπει να δώσει άσυλο στους Ρώσους που διαφεύγουν από την εντολή επιστράτευσης, αλλά ορισμένα τα μέλη της ΕΕ δεν συμφωνούν εμ αυτό.
Η Anita Hipper, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη μετανάστευση, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πρωτοφανής και είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες μεταξύ των μελών της ΕΕ για την εξεύρεση κοινής προσέγγισης/ λύσης.
Τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία έχουν ήδη ταχθεί κατά της παροχής καταφυγίου στους Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν το σχέδιο Putin.
Την Πέμπτη 22/9, η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι δεν θα χορηγήσει ανθρωπιστικές βίζες σε Ρώσους που φεύγουν από την κινητοποίηση.
«Καταλαβαίνω ότι οι Ρώσοι θέλουν να διαφύγουν ολοένα και περισσότερο από τις απελπισμένες αποφάσεις του Putin.
Αλλά όσοι τρέχουν επειδή δεν θέλουν να εκπληρώσουν ένα καθήκον που έχει επιβάλει η κυβέρνησή τους, δεν πληρούν τα κριτήρια για ανθρωπιστική βίζα», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.
Στη Γερμανία, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν δείξει ότι το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να δεχθεί Ρώσους που δεν θέλουν να επιστρατευτούν.
«Οι λιποτάκτες που απειλούνται με σοβαρή καταστολή μπορούν, κατά κανόνα, να αποκτήσουν διεθνή προστασία στη Γερμανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με τη DW .
Με την εντολή του Ρώσου Προέδρου Putin για μερική επιστράτευση, θα κληθούν 300.000 έφεδροι.
Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι 300.000 είναι μόλις το 1% της εφεδρικής τους δύναμης, σηματοδοτώντας ότι αργότερα θα μπορούσαν να επεκτείνουν την κινητοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης