Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνισμοί στην αγορά αλουμινίου με άνοδο +8,5% - Αφορμή δημοσίευμα που άφηνε περιθώριο για ένταξη του ρωσικού αλουμινιίου στις δυτικές κυρώσεις

Κλυδωνισμοί στην αγορά αλουμινίου με άνοδο +8,5%  - Αφορμή δημοσίευμα που άφηνε περιθώριο για ένταξη του ρωσικού αλουμινιίου στις δυτικές κυρώσεις
Η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό αλουμίνιο προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο Χρηματιστήριο Μετάλλου του Λονδίνου
Σχετικά Άρθρα
Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των εμπορευμάτων είχαν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά λόγω του φόβου ότι η ρωσική προσφορά θα έβγαινε εντελώς και οριστικά εκτός αγοράς.
Και ενώ τα εμπορεύματα σαν σύνολο είναι πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, έρχεται κάθε τόσο μια υπενθύμιση που δείχνει πόσο πολύ έχει εφησυχάσει η αγορά σε οτι αφορά πιθανούς κινδύνους στην προσφορά των ρωσικών εμπορευμάτων.
Έτσι, σήμερα, 29/9, η τιμή του αλουμινίου εκτινάχθηκε κατά 8,5% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ως συνέπεια ενός δημοσιεύματος του Bloomberg που ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές ανταλλάσουν έγγραφα στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει την πιθανή απαγόρευση των προμηθειών μετάλλων από τη Ρωσία.
Η τιμή για το αλουμίνιο εκτινάχθηκε στα 2.305 δολάρια ο τόνος, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο κέρδος που έχει καταγραφεί, ενώ το νικέλιο σημείωσε ράλι 5% και ο ψευδάργυρος πάνω από 4%, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες που είχαν τα βιομηχανικά μέταλλα από τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι οποίες προκλήθηκαν από τους φόβους της αγοράς ότι μια επικείμενη ύφεση θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ζήτησης.

record_jump.jpg
Επικαλούμενο πηγές, το Bloomberg είχε αναφέρει στο δημοσιευμά του ότι «το LME σχεδιάζει να ερευνήσει αν και υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να εμποδίζει την παράδοση νέων προμηθειών ρωσικού μετάλλου στο δίκτυο των αποθηκών του».
Η κίνηση αυτή λοιπόν οδήγησε σε σοβαρή άνοδο των τιμών καθώς κάθε κίνηση του LME να εμποδίσει τις ρωσικές προμήθειες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων, καθώς η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου και χαλκού.
Να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο φόβος ότι μπορεί να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία επηρεάζοντας αρνητικά τις ρωσικές εξαγωγές νικελίου είχαν οδηγήσει σε ένα τεράστιο short sqeeze στο ME τον Μάρτιο.
Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου δεν σημαίνει βέβαια ότι το LME έχει λάβει αποφάσεις σχετικά με το τι θα κάνει, παρά ταύτα η συκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί μια αλλαγή προσέγγισης.
Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι δεν σχεδίαζε να προβεί σε καμία ενέργεια εκτός του πλαισίου των δυτικών κυρώσεων, που ως επί το πλείστον δεν έχουν θίξει τους μεγάλους Ρώσους παραγωγούς μετάλλων όπως η Rusal και η Norilsk Nickel.
«Το LME συνεχίζει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αγοράς ως απάντηση στις κυρώσεις», ανέφερε το χρηματιστήριο σε δήλωση την Πέμπτη.
«Θα παρακολουθεί την κατάσταση καθώς δίνει προτεραιότητα σε μια τακτοποιημένη αγορά», καταλήγει το LME.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης