Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 4,9% ο δομικός πληθωρισμός (PCE) - «Σε αναμμένα κάρβουνα» η Fed βλέπει την ζήτηση στον «πάτο»

ΗΠΑ: Στο 4,9% ο δομικός πληθωρισμός (PCE) - «Σε αναμμένα κάρβουνα» η Fed βλέπει την ζήτηση στον «πάτο»

Η Fed παρακολουθεί τους δείκτες τιμών PCE με απώτερο σκοπό να κατορθώσει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο

Μπορεί οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ να ανέκαμψαν τον Αύγουστο, όμως οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve επιβραδύνουν τη ζήτηση, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει μια αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το τρίμηνο σημειώνει το Reuters.


Tα στοιχεία

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,2% τον Ιούλιο, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σήμερα Παρασκευή, με οικονομολόγους  που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να είχαν προβλέψει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,2%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τα νοικοκυριά πήραν μια «ανάσα» από την πτώση των τιμών της βενζίνης, έχοντας πλέον μετρητά για να ξοδέψουν σε αγαθά, ταξίδια και φαγητό.
Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν 11,8% στα 3.691 δολάρια ανά γαλόνι τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας,  ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο δείκτης τιμών PCE

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα μετά από βουτιά 0,1% τον Ιούλιο.
Στο 12μηνο έως τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 6,2% μετά από άνοδο 6,4% τον Ιούλιο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE σημείωσε άλμα 0,6% αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών PCE σκαρφάλωσε 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο μετά από αύξηση 4,7% τον Ιούλιο.

Η Fed

Η Fed παρακολουθεί τους δείκτες τιμών PCE με απώτερο σκοπό να κατορθώσει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Η Fed αύξησε τη διάμεση πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό PCE στο 4,5% φέτος από την προηγούμενη εκτίμησή της για 4,3% τον Ιούνιο.
Η εκτίμησή της για τον δομικό πληθωρισμό το 2023 ενισχύθηκε στο 3,1% από το 2,7% που προβλεπόταν προηγουμένως τον Ιούνιο.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο πολιτικής της κατά 75 μονάδες βάσης, την τρίτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους, και σηματοδότησε περισσότερες μεγάλες αυξήσεις στο μέλλον φέτος.
Από τον Μάρτιο, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της από σχεδόν μηδέν στο τρέχον εύρος 3,00% στο 3,25%.

Οι οικονομία συρρικνώθηκε

Η οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,6% το περασμένο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση με ρυθμό 1,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για το γ ́ τρίμηνο ανέρχονται σε ποσοστό 2,1%, κυρίως λόγω της μείωσης του ελλείμματος.
Η συσσώρευση αποθεμάτων, μέρος των απούλητων αγαθών λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης, θεωρείται επίσης ότι στηρίζει την αύξηση του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο.
Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ελάχιστα τον Αύγουστο.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να είναι λιγότερες αυτό το τρίμηνο, αφού συνέβαλαν στην άμβλυνση της επιβράδυνσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από την επιβράδυνση του ρυθμού συσσώρευσης αποθεμάτων το δεύτερο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης