Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία αναλαμβάνει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού

Η Τουρκία αναλαμβάνει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού
Οι Ουκρανοί θεωρούν ιδιαίτερα επιτυχημένη την προμήθεια τουρκικών drones τύπου Bayraktar και διευρύνουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Παρά τη θεωρητικά «ουδέτερη» στάση της και τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία, αναλαμβάνει μάλιστα νέες παραγγελίες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της από την Τουρκία η Deutsche Welle. 
Εδώ και χρόνια οι δύο χώρες διερευνούν δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar λέγεται ότι αποτελούν σημαντική βοήθεια για τους Ουκρανούς, οι οποίοι τώρα στρέφονται προς την Τουρκία και για τον εκυσγχρονισμό του πολεμικού ναυτικού.
Ήδη έχουν παραγγείλει δύο κορβέττες Ada, τουρκικής σχεδίασης.
Η πρώτη καθελκύστηκε στις 2/10 στην Κωνσταντινούπολη, με την «πρώτη κυρία» της Ουκρανίας Olena Zelenska να δίνει το παρών.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράδοση της πρώτης κορβέττας, που μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία.
«Παρουσία της Olena παραδόθηκε η πρώτη κορβέττα για τη χώρα μας, που έχει κατασκευάσει η τουρκική πλευρά», αναφέρει ο Zelenski.
«Είναι η κορβέττα Ivan Mazepa και θα ολοκληρωθεί σε εύθετο χρόνο. Θεωρώ ότι η ονομασία της έχει συμβολική σημασία. Παρά τη ρωσική προπαγάνδα, η ιστορική αλήθεια και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν. Και το σχέδιό μας, να ναυπηγήσουμε έναν νέο στόλο για την Ουκρανία, δεν πρόκειται να αποτύχει. Θα εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει».

Συμφωνία συνεργασίας της Ουκρανίας με την Baycar

Το 2021 ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας και ο CEO της Baycar υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας
Οι Ουκρανοί θεωρούν ιδιαίτερα επιτυχημένη την προμήθεια τουρκικών drones τύπου Bayraktar που λέγεται ότι έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα οκτώ χώρες- μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Πολωνία και η Λιβύη- έχουν ήδη αγοράσει τουρκικά drones, ενώ άλλες επτά χώρες- μεταξύ αυτών η Βουλγαρία και η Μεγάλη Βρετανία- έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.
Την Κυριακή ο διευθυντής του γραφείου του Zelenski Andrii Yermak, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Baycar στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκε με τον πρόεδρό της Seljuk Bayraktar, γαμπρό του Erdogan, και του επέδωσε το Παράσημο της Τιμής.
«Εκ μέρους όλων των Ουκρανών ο Andrii ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας και επέδωσε στον πρόεδρό της Seljuk Bayraktar το Παράσημο της Τιμής, που του είχε απονεμηθεί στην Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Volodymyr Zelenskh στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απήθυυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από εικονικά δημοψηφίσματα.
«Όταν υψωθεί και πάλι η ουκρανική σημαία, κανείς δεν θα αναγνωρίζει τη ρωσική φάρσα με τις προσαρτήσεις σε μία κόλα χαρτί. Κανείς, εκτός φυσικά από τη δικαιοσύνη της Ουκρανίας, η οποία θα ζητήσει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο κατά της χώρας μας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης