Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε Ουκρανία, πληθωρισμό - O DAX στο +0,9%

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε Ουκρανία, πληθωρισμό - O DAX στο +0,9%
Τα βλέμματα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ααφαλείας της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της απόφασης των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, παρά την επικείμενη ύφεση.
Ο περιφερειακός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Οκτωβρίου.
Ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση άνω του 3% σε τέσσερις συνεδριάσεις, λόγω των ανησυχιών ότι οι μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Οι φόβοι αυτοί αναζωπυρώθηκαν μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ανθεκτικότητα στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για μια στροφή της Fed σύντομα.
Όλοι οι κλαδικοί δείκτες του STOXX 600 σημείωσαν πτώση στις πρώτες συναλλαγές, με αιχμή την πτώση των τεχνολογικών μετοχών κατά 1,4%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9% στις 12.384 μονάδες. 
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,3% στις 6.966 μονάδες.
Στις 5.839 μονάδες με πτώση 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,3% στις 20.833 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει πτώση 0,4% στις 7.409 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 0,2%.
Την πτωτική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου να υποχωρεί 4% στα 149 ευρώ.
Πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent διαμορφώνεται στα 92,06 δολ. το βαρέλι με απώλειες 0,6% και το αμερικανικό αργό στα 97,3 δολ. το βαρέλι, με απώλειες 0,6%.
Στην Ασία, στο κόκκινο διαπραγματεύτηκαν οι αγορές, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,95% στις 17.216 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 1,66% στις 2.974 μονάδες, μετά από μία εβδομάδα αργίας.
Κλειστές παρέμειναν οι αγορές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Νέα επιδείνωση για το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο 2022

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης Sentix Οικονομικού Κλίματος της ευρωζώνης επιδεινώθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο -38,3, από -31,8 τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Η πτώση ήταν ευρείας κλίμακας, καθώς τόσο ο δείκτης τρεχουσών συνθηλων όσο και ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησαν σε -35,5 και -41 αντίστοιχα.
Η Γερμανία συνεχίζει να καταγράφει συγκριτικά τη χειρότερη επίδοση από την υπόλοιπη ευρωζώνη, με την τέταρτη συνεχόμενη πτώση του συνολικού δείκτη και νέο ιστορικά χαμηλό.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ταμπλό, οι εταιρείες κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των Infineon και BE Semiconductor, υποχώρησαν μεταξύ 1% και 2% μετά τη δημοσίευση από την Ουάσινγκτον ενός σαρωτικού συνόλου ελέγχων των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου που αποκόπτει την Κίνα από ορισμένα τσιπ που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο με αμερικανικό εξοπλισμό.
Ωστόσο, η Renault σημείωσε άνοδο 4,4%, αφού το Reuters ανέφερε ότι η Nissan πιέζει τον Γάλλο εταίρο της να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μερίδιό του στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αντλήσει κεφάλαια για την επαναγορά των μετοχών.

Κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε αυτό που αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση σε μια γέφυρα-κλειδί που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, καθώς ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του εν μέσω εκκλήσεων για αντίποινα.
Ήδη εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Κιέβου.
Στη Μόσχα ο δείκτης Moex υποχωρεί 4% στις 1.865 μονάδες, ενώ άνοιξε με πτώση σχεδόν 12%, μετά τον βομβαρδισμό πολλών πόλεων στην Ουκρανία και τη μερική καταστροφή της ρωσικής γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο, πέφτοντας στις 1.780,39 μονάδες, κάτω από το όριο των 1.800 μονάδων για πρώτη φορά μετά την 24η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο δείκτης RTS (σε δολαρια) σημειώνει πτώση 6% στις 944,88 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης