Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η Ε.Ε. πολεμά τη Ρωσία αλλά εξακολουθεί να αγοράζει περισσότερο πετρέλαιο

To Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η Ε.Ε. πολεμά τη Ρωσία αλλά εξακολουθεί να αγοράζει περισσότερο πετρέλαιο
Υπάρχουν άλλες χώρες που αναλαμβάνουν μέρος του χαμένου μεριδίου αγοράς της ΕΕ στη Ρωσία

Παρά τη δέσμευση να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, ή CREA, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Οκτωβρίου.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 97 δισεκατομμύρια δολάρια, για ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μείωση και η αιτία

Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση των εισαγωγών από την ΕΕ ρωσικών ορυκτών καυσίμων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 14% από τον Αύγουστο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και 50% από τον Μάρτιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έγραψε η CREA στην έκθεσή της.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, πίσω από την ΕΕ.
Η μείωση οφείλεται εν μέρει στην πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου μετά την παύση των παραδόσεων της Gazprom μέσω του Nord Stream 1.
Η ΕΕ έχει επίσης απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τον Αύγουστο.
Η κίνηση στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, η οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι υπόλοιπες αγορές

Η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της.

Υπάρχουν άλλες χώρες που αναλαμβάνουν μέρος του χαμένου μεριδίου αγοράς της ΕΕ στη Ρωσία.
Οι αναδυόμενες αγορές της Ινδίας, της Κίνας, της Τουρκίας και της Μαλαισίας εξαγοράζουν ρωσικά καύσιμα, με τις εισαγωγές να αυξάνονται σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πρόσθεσε η CREA.
Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατ' όγκο έχουν μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο από την έναρξη του πολέμου, οι υψηλές τιμές της ενέργειας στηρίζουν τα ταμεία του Κρεμλίνου.
«Η άνοδος των τιμών των ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι τα τρέχοντα έσοδα της Ρωσίας είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών, παρά τις μειώσεις στον όγκο των εξαγωγών φέτος», έγραψε η CREA σε έκθεση του Αυγούστου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αργού πετρελαίου αυξάνονται περίπου 20% το έτος μέχρι σήμερα, ενώ τα futures φυσικού αερίου  έχουν υπερδιπλασιαστεί την ίδια περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης