Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: «Σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός - Στο 4,6% το τελικό επιτόκιο

Πρακτικά Fed: «Σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός - Στο 4,6% το τελικό επιτόκιο
Η σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων έδειξε ότι το τελικό σημείο των αυξήσεων θα είναι περίπου το 4,6%

Περαιτέρω νομισματική σύσφιξη έδειξαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου, με τους Αμερικανούς policy maker να θέτουν τον πήχη για το τερματικό επιτόκιο στο 4,6%.
Πιο αναλυτικά, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξεπλάγησαν με τον ρυθμό τον οποίο τρέχει ο πληθωρισμός και εξ αυτού του λόγου η αυστηροποίηση θα συνεχιστεί.
Σε συζητήσεις που οδήγησαν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, «οι επιτοκιακές αυξήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και έως ότου υπάρξουν σημάδια επίλυσης». 
«Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι η Επιτροπή έπρεπε να προχωρήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει μια πιο περιοριστική στάση πολιτικής προκειμένου να εκπληρώσει τη εντολή της Επιτροπής για την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» ανέφερε η περίληψη της συνεδρίασης.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι με τον πληθωρισμό «να δείχνει ελάχιστα σημάδια μέχρι στιγμής υποχώρησης…» εύλογα αύξησαν την εκτίμησή τους για την πορεία του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Η συνάντηση έλαβε χώρα εν όψει μιας πρόσφατης ροής στοιχείων που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές - αν και όχι με τον ρυθμό που έτρεχαν νωρίτερα φέτος.
Επισημαίνεται πως ο δείκτης πληθωρισμού της Fed για τις δαπάνες για τις τιμές καταναλωτή αυξήθηκε 6,2% από 4,9% το 2021 -χωρίς τρόφιμα και ενέργεια- τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που ήταν πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Πληθωρισμός 

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,4% τον Σεπτέμβριο.
Εύλογα, λοιπόν, «οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε απαράδεκτα υψηλός και πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Επιτροπής» αναφέρουν τα πρακτικά.
Επίσης, «οι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν γενικά πάνω από τις προσδοκίες και ότι, αντίστοιχα, ο πληθωρισμός υποχωρούσε πιο αργά από ό,τι ανέμεναν».
Μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων σημείωσαν ότι η οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Έτσι, μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομία, αναμένοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,2% το 2022 και μόλις 1,2% το 2023.
Ως αιτιολόγηση για τις υψηλές τιμές, οι αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν περιορίζονται στα αγαθά, αλλά υπογραμμίζονται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η πολιτική θα βοηθήσει στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας και στη μείωση των τιμών.
«Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η περίληψη των πρακτικών.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την FOMC να εγκρίνει την τρίτη συνεχόμενη άνοδο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας τα επιτόκια αναφοράς σε ένα εύρος 3%-3,25%.
Οι αγορές αναμένουν μια αύξηση παρόμοιου μεγέθους να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι βλέπουν ότι θα υπάρξει ένα σημείο όπου ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων τουλάχιστον θα επιβραδυνθεί - αν και δεν όρισαν το χρονικό πλαίσιο για το πότε θα συμβεί αυτό.
Τα πρακτικά αναφέρουν ότι τα μέλη της FOMC σημείωσαν ότι «θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής, ενώ αξιολογούνται οι επιπτώσεις των σωρευτικών προσαρμογών στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».
Ακόμη είπαν ότι θα έρθει καιρός που το επιτόκιο των Fed Funds θα «φθάσει σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο», μετά το οποίο «πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%».
Η σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων στη συνάντηση της FOMC έδειξε ότι ένα «τελικό επιτόκιο» ή το τελικό σημείο των αυξήσεων επιτοκίων θα είναι περίπου 4,6%.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξηθεί στις αρχές του 2023 και στη συνέχεια θα διατηρήσει τα επιτόκια εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης