Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wunsch (Βέλγιο): Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ υπερβεί το 3%

Wunsch (Βέλγιο): Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ υπερβεί το 3%

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι αρνητικά σε πραγματικούς όρους

Σχετικά Άρθρα

Την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ζητά ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, Pierre Wunsch. Όπως δήλωσε, η αύξηση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο στο 0,75% σημαίνει ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι αρνητικά σε πραγματικά όρους. Τα «πραγματικά» επιτόκια προσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 10% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 8,1% για το έτος.
«Ειλικρινά, με βάση τη δική μας υπόθεση, που είναι πλέον λίγο πολύ μια τεχνική ύφεση στην Ευρώπη, εκτιμώ ότι πρέπει να πάμε κάπου σε πραγματικά θετικά επιτόκια» δήλωσε ο Wunsch, μιλώντας στο CNBC.
Το πότε ακριβώς θα πρέπει να συμβεί αυτό ή ποιο θα είναι το επιτόκιο δεν είναι σαφές, καθώς θα εξαρτηθεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στον πληθωρισμό και τον τρόπο υπολογισμού του πραγματικού επιτοκίου, είπε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το βασικό επιτόκιο θα πρέπει «πιθανότατα» να είναι πάνω από το 2% μέχρι το τέλος του έτους.
«Ισχυριζόμαστε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι διαφορετικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις Η.Π.Α.
Αλλά τους τελευταίους έξι μήνες ουσιαστικά η κατεύθυνση που ακολουθούσαμε δεν ήταν τόσο διαφορετική. Έτσι, το στοίχημά μου θα ήταν ότι θα ξεπεράσει το 2% και δεν θα με εξέπληττε αν χρειαστεί να πάμε πάνω από το 3% κάποια στιγμή», δήλωσε ο Wunsch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης