Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - έκρηξη σε ανθρακωρυχείο: Στους 41 οι νεκροί, τερματίστηκε η επιχείρηση διάσωσης δια στόματος Erdogan

Τουρκία - έκρηξη σε ανθρακωρυχείο: Στους 41 οι νεκροί, τερματίστηκε η επιχείρηση διάσωσης  δια στόματος Erdogan
Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε το Σάββατο 15/10, ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan
Σχετικά Άρθρα

(Upd2) Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (15/10/2022) και ο μοναδικός αγνοούμενος ανθρακωρύχος, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή (14/10), σε ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Tayyip Erdogan, ο οποίος βρέθηκε επί τόπου.
«Η προτεραιότητά μας ήταν να βρούμε τους ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στις στοές. Βρήκαμε και τον τελευταίο, ο οποίος είναι νεκρός.
Με τον θάνατό του ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 41», είπε ο Erdogan κηρύσσοντας τη λήξη της επιχείρησης διάσωσης πάνω από 20 ώρες μετά το δυστύχημα.
Οι 58 από τους 110 εργαζόμενους στο ανθρακωρυχείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη διασώθηκαν από τα συνεργεία ή κατάφεραν να βγουν μόνοι τους έξω.
Ένας ανθρακωρύχος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 10 άλλοι νοσηλεύονται ακόμη στην Μπαρτίν και στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκρηξη

Η έκρηξη, η οποία οφείλεται σε ανάφλεξη ενός αερίου, σύμφωνα με τις αρχές, σημειώθηκε το απόγευμα (14/10) στις 18:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε αυτό το σημαντικό ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στην επαρχία Μπαρτίν, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.
Σημειώνεται ότι αρχικά ο Afad, ο τουρκικός δημόσιος οργανισμός διαχείρισης καταστροφών, είχε γνωστοποιήσει στο Twitter ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μετασχηματιστή που είχε υποστεί βλάβη, προτού ανακαλέσει και ανακοινώσει ότι αυτή οφείλεται στην ανάφλεξη για «άγνωστους λόγους» μεθανίου.
turkey2_2.JPG
«Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρακωρύχους κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλά, αλλά υπάρχουν επίσης σοβαρά τραυματισμένοι», γνωστοποίησε ο δήμαρχος της Amasra, σημειώνοντας πως ομάδα περισσότερων από 70 ατόμων κατάφερε να φτάσει σε σημείο των στοών που βρίσκεται σε βάθος περίπου 250 μέτρων.
Η τοπική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το δυστύχημα.
Πάντως, το πολύνεκρο δυστύχημα στην Amasra ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο μετά από έκρηξη και πυρκαγιά που προκάλεσαν την κατάρρευση στοάς και η τουρκική δικαιοσύνη επέβαλε ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών σε τρεις υπευθύνους του ορυχείου, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για αμέλεια.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να προσφέρει βοήθεια

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια είναι η Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλει στην αναζήτηση επιζώντων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, με αφορμή την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων.
Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός σημειώνοντας πως είναι «λυπηρό να ακούς για την τρομερή έκρηξη ορυχείου και την απώλεια ζωών στην επαρχία Bartin στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει άμεσα βοήθεια για να βοηθήσει στην αναζήτηση επιζώντων».

mits_7.JPG

Επικοινωνία Στυλιανίδη με Özügergin: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε μέσο

Έτοιμη να βοηθήσει και να συνδράμει τις τουρκικές αρχές με κάθε μέσο δηλώνει η Ελλάδα με αφορμή την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Bartin της Τουρκίας, κατά την οποία εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι.
Σε επικοινωνία που είχε με τον πρέσβη της Τουρκίας, Burak Özügergin, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή προς τις τουρκικές αρχές.
Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Τούρκο πρέσβη για το πολύνεκρο δυστύχημα και την αμέριστη συμπαράσταση των ελληνικών αρχών προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ ευχήθηκε να τελειώσει αίσια και σύντομα η δοκιμασία αυτή για τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε μέσο», ανέφερε ο κ.Στυλιανίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης