Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο ενεργειακός πόλεμος του Putin δοκιμάζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ

CNBC: Ο ενεργειακός πόλεμος του Putin δοκιμάζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ
O διχασμός γίνεται εμφανής και στο πως οι χώρες προσεγγίζουν την ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα

Την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όχι τόσον όσον αφορά την απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα αλλά κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών, δοκιμάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το CNBC, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στον τομέα ενέργεια έχουν διαχυθεί σε όλη την Ευρώπη: η Γερμανία προσπάθησε να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ενθάρρυνε τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 10% ενόψει του χειμώνα και η Ιταλία θέλει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 7 %.
«Δεν έχουμε βιώσει ποτέ μια τέτοια προκλητική εμπειρία», είπε ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, στο CNBC στις 12 Οκτωβρίου.
«Ζητώ ευρωπαϊκή δράση, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γιατί η εμπειρία που είχαμε στην προηγούμενη κρίση… ήταν ότι ενεργώντας από κοινού, ανταποκρινόμενοι από κοινού, όχι μόνο μπορείτε να αποφύγετε τις διαιρέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά έχετε μια ισχυρή, ισχυρή αντίδραση», είπε ο Gentiloni, αναφερόμενος στην ομόφωνη, αν και «αργή» προμήθεια και διάθεση εμβολίων Covid-19 το 2021.
Ο Gentiloni αναφέρθηκε επίσης σε ένα «κοινό εργαλείο» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν την ενεργειακή κρίση.
«Δεν ζητώ περαιτέρω κοινό χρέος», τονίζει ο Gentiloni, «διότι έχουμε ένα μεγάλο κοινό χρέος για αυτό που ονομάζουμε ΕΕ επόμενης γενιάς. Ζητώ ένα κοινό εργαλείο βασισμένο στα δάνεια για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη που έχουμε», είπε.

Διχασμός

Σύμφωνα με το CNBC, o διχασμός γίνεται εμφανής και στο πως οι χώρες προσεγγίζουν την ενεργειακή κρίση.
Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προτείνουν έναν «διάδρομο» για τιμές φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές.
Ο διάδρομος αυτός «θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να μειώσει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης, όπως αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πιστεύεται ότι αντιτίθενται στο σχέδιο λόγω των φόβων ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια.
Ο διάδρομος θεωρείται ότι συζητήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έχει ήδη θεσπίσει διατάξεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ειδικότερα, ο καγκελάριος Olag Scholz ανακοίνωσε πακέτο 200 δισ. ευρώ για την επιδότηση της βασικής κατανάλωσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου.
Αλλά η Γερμανία που εργάζεται ανεξάρτητα από την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της χώρας για μια ενιαία απάντηση στην ενεργειακή κρίση, με φόβους ότι το πακέτο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις γειτονικές χώρες.

Η αντίδραση από ΕΕ και ΔΝΤ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohoe, δήλωσε ότι μπορεί επίσης να καταλάβει γιατί οι χώρες προβάλλουν τις δικές τους πολιτικές αντί να περιμένουν μια προσέγγιση με έγκριση σε όλη την ΕΕ. «Κάθε μεμονωμένη κυβέρνηση εξετάζει τα σωστά μέτρα για τις δικές της κυβερνήσεις», είπε, μιλώντας επίσης από την Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει εάν το σχέδιο της Γερμανίας θα λειτουργούσε καθώς «δεν έχουμε λεπτομέρειες ακόμη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης