Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χτύπημα Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ: Αίτημα για ένταξη στις χώρες BRICS - Ξεκινά συνομιλίες με Κίνα και Ρωσία

Χτύπημα Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ: Αίτημα για ένταξη στις χώρες BRICS - Ξεκινά συνομιλίες με Κίνα και Ρωσία
Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε πρόσφατα τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου για να αυξήσει τις τιμές του αργού.
Σχετικά Άρθρα
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει δηλώσει προθυμία να ενταχθεί στην οικογένεια των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Cyril Ramaphosa.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής αποχώρησε από τη Σαουδική Αραβία έχοντας ενισχύσει τη στρατηγική τους σύνδεση και συνεχίζοντας τη διμερή τους συνεργασία.
Οι BRIC πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής το 2009 και η Νότιος Αφρική εντάχθηκε στην ομάδα την επόμενη χρονιά.
Γενικά, το μπλοκ έχει θεωρηθεί ως πρόκληση για την υπεροχή των δυτικών οικονομιών.
«Δηλώσαμε ότι το θέμα θα ληφθεί υπόψη στη σύνοδο κορυφής των Brics που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική το επόμενο έτος.
Ο Ramaphosa πρόσθεσε: «Και ήδη αρκετές χώρες ή έθνη έχουν κάνει προσεγγίσεις με τις άλλες χώρες μέλη και τους έχουμε δώσει την ίδια απάντηση λέγοντας ότι θα συζητηθεί από τους ίδιους τους εταίρους της BRICS και μετά θα ληφθεί απόφαση».
Αντίθετα, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν προσκληθεί σε συνέδριο επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο διοργανωτής του στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι δεν ήθελε η συγκέντρωση «να γίνει πολιτική πλατφόρμα».
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων Ουάσιγκτον και Ριάντ αυξάνονται λόγω της πρόσφατης απόφασης του καρτέλ του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, η απόφαση να μην προσκληθούν Αμερικανοί αξιωματούχοι σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 16/10, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας επέμεινε ότι η χώρα του «εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής της, για να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου».
Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε πρόσφατα τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου για να αυξήσει τις τιμές του αργού.

Ο Biden υψώνει τους τόνους απέναντι στη Σαουδική Αραβία λόγω OPEC+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ζεματισμένος από τις αποφάσεις του Ριάντ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ύψωσε τους τόνους σήμερα εναντίον του βασιλείου.
"Θα υπάρξουν συνέπειες για όσα έκαναν, με τη Ρωσία", απείλησε ο Biden, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, κάτι που μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου – και κατά συνέπεια να γεμίσουν τα ταμεία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις υδρογονανθράκων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+, ο πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε νωρίτερα ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
"Το βασίλειο απορρίπτει κάθε διαταγή", έγραψε το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στο Twitter, προσθέτοντας ότι το Ριάντ εργάζεται "για να προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία από την αστάθεια της πετρελαϊκής αγοράς".
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος στην αγορά για να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ριάντ ότι η απόφαση ήταν "καθαρά οικονομική".
"Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει ή να εκτρέψει την προσοχή, όμως τα γεγονότα είναι απλά", ανέφερε ο Κέρμπι στην ανακοίνωσή του.
Υποστήριξε επίσης ότι άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είπαν ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ ότι "αισθάνθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν" την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κάθε ένδειξη για τη στάση (του Ριάντ) όσον αφορά την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο Κέρμπι σε μια σπάνιας οξύτητας ανακοίνωση, όπου κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι πήρε "λανθασμένη κατεύθυνση".
Ο Joe Biden "είναι έτοιμος να εργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση" των δύο χωρών, διαβεβαίωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης